Katso kuvat | Kymppikortteliin saa rakentaa, sanoo hallinto-oikeus – Näin ydinkeskustan historiallinen kortteli voi nousta kattojen yläpuolelle

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan valtuustossa hyväksytty asemakaava ei ole lainvastainen.

Tampereen ydinkeskustan niin sanottua Kymppikorttelia on mahdollista täydennysrakentaa. Näin linjasi Hämeenlinnan hallinto-oikeus 15. kesäkuuta tekemässään päätöksessä.

Kymppikortteli on kaupungin vanhimpia kortteleita, ja sen alueella sijaitsevat Pantin, Sandbergin ja Osuuspankin talot.

Hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että kaupungilla on itsehallintonsa puitteissa oikeus päättää, millainen kaava alueelle laaditaan.

– Valtuuston hyväksymää lainmukaista kaavaa ei voida kumota sillä perusteella, että valittajan käsityksen mukaan alueelle olisi tarkoituksenmukaisempaa laatia osin toisenlainen kaava. Kaava ei ole valituksessa esitetyillä perusteilla lainvastainen, eikä sitä ole syytä kumota, hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan.

Kaupungilla on itsehallintonsa puitteissa oikeus päättää, millainen kaava alueelle laaditaan.

Kymppikorttelin tonttien omistajat käynnistivät kaavamuutoksen vuonna 2014. Tavoitteena oli muun muassa mahdollistaa uusien liiketilojen ja asuntojen rakentaminen korttelin sisäpihalle.

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi joulukuussa 2020 korttelia koskevan asemakaavan. Kaava ei kuitenkaan saanut lainvoimaa, sillä Pirkanmaan ely-keskus valitti siitä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Pirkanmaan ely-keskuksella on vielä mahdollisuus valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Vielä asiaa ei ole ehditty puida elyssä.

– Tutustumme päätökseen ja harkitsemme sitten vasta jatkotoimien tarpeellisuuden, ylitarkastaja Esa Hoffrén kertoo.

Ely-keskus puuttui valituksessaan useisiin seikkoihin, jotka se katsoi ongelmallisiksi. Elyn mukaan asemakaava ei täyttänyt muun muassa maankäyttö- ja rakennuslain vaatimusta, jonka mukaan rakennettua ympäristöä ja luonnonympäristöä tulee vaalia, eikä niihin liittyviä erityisiä arvoja saa hävittää.

– Kyseessä on Tampereen viimeinen kortteli, jossa on säilynyt keskustan vanhan 1800–1900-luvun korttelirakenteen mittakaava. Vastapäätä kaava-aluetta Keskustorilla RKY-alueella sijaitsee muun muassa Vanha kirkko, joka on maamme varhaisia uusklassillisia ristikirkkoja ja kantakaupungin vanhin julkinen rakennus, valituksessa todettiin.

RKY-alue tarkoittaa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Elyn valituksessa todettiin myös, että korkea uudisrakentaminen näyttäytyy ympäristölleen vieraana ja hallitsevana elementtinä suhteessa Keskustorin RKY-alueen ja maakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön arvoihin.

– Kaupunkikuvan muuttaminen kulttuuriympäristöön vieraalla muotokielellä, käyttötarkoituksella ja mittakaavalla RKY-alueen ja maakunnallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön ydinosassa merkitsee rakennetun ympäristön erityisten arvojen häviämistä. Rakentamisen heikentävä vaikutus koko RKY-alueeseen on kaupunkikuvallisesti merkittävä, valituksessa sanottiin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut