Voiko Eteläpuiston vanhalla speedway-radalla kasata keskuspuhdistamon purkuputkea? – Lautakunta miettii asiaa kesän yli

Keskuspuhdistamon purkuviemärilinjan kasaaminen haittaisi rannan yrittäjiä. Vaihtoehtoisia paikkoja on vaikea löytää, sillä 1,7 kilometrin pituisen putken kasaamiseen tarvitaan iso yhtenäinen alue.

Voiko Eteläpuiston hiekkakentällä sittenkään koota 1,7 kilometrin pituista purkuviemärilinjaa?

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:lle ehdittiin jo myöntää lupa käyttää hiekkakenttää kokoamispaikkana, mutta asunto- ja kiinteistölautakunta tuli väliin. Lautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Pekka Salmi (sd) perustelee lautakunnan käyttämää otto-oikeutta sillä, ettei näin merkittävää asiaa voi jättää yksittäisen viranhaltijan päätettäväksi.

– Eteläpuisto on tärkeä osa kaupunkia, ja alueella on kesäisin virkistystoimintaa, kuten kahvila ja vesipuisto. Jos työmaa on siellä kaksi kesää, niin se tappaa kyllä yritystoiminnan, Salmi sanoo.

Lautakunnan on tarkoitus päättää kantansa elokuun kokouksessa.

Purkuviemärilinjan rakentaminen liittyy uuteen keskuspuhdistamoon, joka otetaan käyttöön syksyllä 2025. Purkuviemärilinjan kokoamisessa menee kaksi avovesikautta vuosina 2023 ja 2024.

Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:ssä odotetaan lautakunnan päätöstä rauhassa. Toimitusjohtaja Timo Heinonen kertoo yhtiön jo kartoittaneen mahdollisia kokoamispaikkoja aina Nokiaa ja uittotunnelia myöten.

– Nokialta on liian pitkä matka, eikä uittotunnelikaan tule kysymykseen, sillä putki mahtuisi tunneliin vain nippa nappa, hän sanoo.

Yksi varteenotettava vaihtoehto on Vihiojan varsi, mutta sekään ei ole ongelmaton.

– Siellä olisi kaadettava enemmän puustoa. Lisäksi joutuisimme katkaisemaan kevyen liikenteen väylän, joka on kovassa käytössä.

Eteläpuisto on Heinosen mukaan vaihtoehdoista ylivoimaisesti paras.

– Muita vaihtoehtoja ei oikeastaan ole. Kartasta katsottuna rantaviivaa löytyy, mutta ei sellaista, missä voi koota 300-metriä pitkän putken ja missä on riittävän loivaa, että putken voi työntää veteen.

Veteen työnnetyt putket yhdistetään toisiinsa siten, että lopullisen purkuviemärilinjan pituus on 1 700 metriä.

– Jos sitä aletaan tehdä lyhyemmistä pätkistä, se tulee todella kalliiksi. Joutuisimme tekemään enemmän liitoksia.

Yhden ylimääräisen liitoksen tekeminen maksaa noin 60 000 euroa, eikä tässä hinnassa ole vielä työn osuutta.

– Tästä syystä tarvitsemme 300 metriä pitkän yhtenäisen alueen, jonka ranta ei ole liian jyrkkä. Yritämme vältellä kaikin keinoin sitä, että hinta nousee. Tavoitteenamme on tehdä työ taloudellisesti, turvallisesti ja järkevästi, Heinonen tiivistää.

Apulaispormestari Pekka Salmi kertoo, että lautakunnalla on nyt kolme vaihtoehtoa: luvan hyväksyminen, kieltäminen tai tiukempien ehtojen asettaminen.

– Esimerkiksi aluerajausta voisi miettiä eli tarvitseeko työmaa näin suuren tilan, Salmi pohtii.

Salmi pitää tilannetta kaiken kaikkiaan hankalana.

– Tiedostamme lautakunnassa oman vastuumme. Se on selvää, ettei meillä tule olemaan tästä helppoa ulospääsyä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut