Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen kasvihuonekaasupäästöt alhaisimmat yli kymmeneen vuoteen – Silti sijoitus laski, Turku, Espoo ja Lahti menivät ohi

Tuoreimmat vahvistetut Tampereen kasvihuonekaasujen päästöt olivat vuonna 2020 yhteensä 867,2 kilotonnia hiilidioksidiekvivalentteina (lyh. kt CO2e). Tämä on pienin päästölukema sen jälkeen, kun seuranta aloitettiin vuonna 2010.

Vuoden 2020 ilmastobudjetissa oli tavoitteena, että Tampereen päästöt olisivat olleet 839 kt CO2e, joten budjetista mentiin yli noin 28 kt CO2e.

– Kaiken kaikkiaan vuosi 2020 oli päästöjenkin suhteen poikkeuksellinen: rakennusten käyttö ja liikkuminen muuttuivat koronapandemian vuoksi merkittävästi, minkä lisäksi sää oli poikkeuksellisen lauha, Tampereen kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Vuoden 2021 päästötiedot varmistuvat keväällä 2023.

Tiedot perustuvat Sitowise Oy:n toteuttamaan CO2-raporttiin, joka laskee vuosittain alueelliset, vertailukelpoiset ilmastopäästöt noin 90 kunnalle ja kaupungille Suomessa.

Vuoteen 1990 verrattuna Tampereen kokonaispäästöt ovat laskeneet 33 prosenttia ja asukaskohtaiset päästöt 52 prosenttia. Suurimmat päästölähteet ovat rakennusten lämmitys (36 %) ja liikenne (27 %). Sähkönkulutuksen osuus päästöissä on laskenut nopeasti kotimaisen sähköntuotannon puhdistuessa. Kuluttajien sähkönkulutus oli vain 10 prosenttia päästöistä ja teollisuuden 2 prosenttia. Mukana laskennassa ovat myös teollisuus ja työkoneet, maatalous ja jätehuolto.

Tampereen päästöt asukasta kohti olivat 3,6 kt CO2e. Samankokoisten kuntien vertailussa Tampere on aiemmin ollut johtoasemassa, mutta nyt Turku, Espoo ja Lahti ovat menneet ohi luopuessaan hiilen poltosta. Tampere puolestaan luopuu pormestariohjelman mukaisesti turpeen käytöstä energiantuotannossa tällä valtuustokaudella, ja kivihiiltä Tampereella ei ole käytetty lainkaan.

Vuoden 2021 tilinpäätöksessä vahvistuneet kaupunkiorganisaation ilmastotyön toimintamenot olivat 3,4 miljoonaa euroa. Näistä suurin osa koitui kävely- ja pyöräteiden kunnossapidosta, kaupunkipyöräjärjestelmästä, TKL:n sähköbussien leasing-vuokrista, Tampereen Veden uusiomateriaalien käytöstä jätevedenpuhdistuksessa sekä kaupungin oman rakennuskannan hiilijalanjäljen pienentämisestä. Toteuma poikkesi talousarviosta ja suurin ero oli pyöräilyyn ja rakennuskannan hiilijalanjälkeen liittyvien toimien suunniteltua pienemmät menot.

Koko kaupunkikonsernin toteutuneet ilmastoinvestoinnit vuoden 2021 tilinpäätöksessä olivat noin 140 miljoonaa euroa. Merkittävimmät erät liittyivät tytäryhtiöiden osalta Sähkölaitoksen Naistenlahti 3 -voimalaitokseen, raitiotiejärjestelmän rakentamiseen ja vaunuhankintoihin sekä rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen.

Kaupunkiorganisaation merkittävimmät investoinnit liittyivät kävely- ja pyöräteiden rakentamiseen, ulkovalaistuksen LED-vaihtoihin, luonnonmukaisiin hulevesiratkaisuihin, Kolmenkulman kiertotalousalueeseen sekä rakennuskannan korjausrakentamiseen ja uusiutuvan energian tuotantoon.

Tytäryhtiöiden osalta investoinnit ylittävät talousarvion. Tämä selittyy pääosin raitiotien osan 2 investoinnilla, josta ei ollut ilmastobudjettia laadittaessa kaupunginvaltuuston toteutuspäätöstä eikä sitä siksi huomioitu luvuissa. Pirkanmaan Jätehuollon osalta talousarviossa olleet erät siirtyivät vuodelle 2022 koronasta johtuvien komponenttien saatavuuspulan vuoksi.

Kaupunkiorganisaation investoinnit sen sijaan alittivat vuoden 2021 talousarvion pääosin siksi, ettei TKL:n arvioidulle sähköbussikaluston uusinnalle ollutkaan perustetta koronapandemian vuoksi. Lisäksi uusiutuvan energiantuotannon hankkeita toteutettiin arvioitua vähemmän talonrakennusinvestointien yhteydessä, ja kävely- ja pyöräteiden parantamisen sekä liityntäpysäköinnin investoinnit alittivat arvion.