Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuinka kauan työttömyysprosentti voi pudota Pirkanmaalla? – Asiantuntija skeptinen: "Pirkanmaan työttömistä enää 5 000–6 000 ovat suhteellisen helposti työllistettävissä olevia"

Pirkanmaalla on ensimmäistä kertaa 15 vuoteen alle 20 000 työtöntä. Nyt prosentin pudottaminen on muuttumassa kinkkiseksi haasteeksi.

Pirkanmaan huikeasti parantunut työllisyystilanne on ollut viime vuosien iso ilonaihe, vaikka maailma ympärillä on muuten myllertänyt.

Toukokuun työllisyyskatsauksessa tehtiin historiaa. Työttömien määrä laski alle 20 000 rajapyykin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2007 ja siitä alkaneen finanssikriisin. Tämän vuoden toukokuussa työttömiä oli Pirkanmaalla 6 400 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Koko maakunnan työttömyysprosentti on nyt 8,0.

Kuinka kauan hyvät työllisyysuutiset ja työttömyyden lasku voi jatkua?

– Ennustaminen on vaikeaa ja varsinkin talouden ennustaminen. Sanoo niin tai näin, menee väärin päin, aloittaa Pirkanmaan työllisyyskatsaukset vuosien ajan tehnyt Pirkanmaan ely-keskuksen ennakointiasiantuntija Juha Salminen.

Yritetään silti. Salminen latoo luvut pöytään. Jos talouden kehitys jatkuisi samanlaisena kuin viimeisen vuoden aikana, niin 19 000 työttömän raja alitetaan lokakuussa ja 18 000 alle mennään huhtikuussa 2023. Se tarkoittaisi sitä, että maakunnan työttömyysprosentti olisi alle 7.

Ennakointiasiantuntija muistuttaa, että työttömyysasteen pudottaminen muuttuu koko ajan hankalammaksi, kun työhallinnon asiakkaiden työllistymisprofiili muuttuu haasteellisemmaksi.

Salminen puhuu 5 prosentin säännöstä. Karkeasti se tarkoittaa sitä, että täystyöllisyys tarkoittaa sitä, että työttömyysprosentti on 5. Käytännössä tämä määrä työmarkkinoilla olevista ei työllisty nykytilanteessa kuin korkeintaan hyvin merkittävillä yhteiskunnan tukitoimilla. Pirkanmaalla tämä tarkoittaa 14 000 työttömän joukkoa, jotka ovat rakennetyöttömiä.

Polttoaineen hinnan nouseminen vähentää ilmiselvästi motivaatiota työn hakuun.

– Pirkanmaan työttömistä siis enää 5 000–6 000 ovat suhteellisen helposti työllistettävissä olevia. Useilla tilastoissa merkityillä ammattialoilla olevat työttömät työntekijät ovat joutuneet tämän huomaamaan.

Esimerkiksi Salminen ottaa hankalasti työllistyvinä pidettyjen yli 50-vuotiaiden selvästi parantuneen työllisyystilanteen. Yli 50-vuotiaita työttömiä on 20 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Haasteita monien yli 50-vuotiaiden työllistymisessä on Salmisen mukaan silti.

Työttömien työnhakijoiden ulkopuolelta myös työkokeiluissa ja erilaisissa työvoimakoulutuksissa olevien määrä on pienentynyt.

Moni muukin asia vaikeuttaa työttömyysprosentin laskemista nykyisestä. Ajankohtainen syy on työvoiman liikkuvuuden väheneminen.

– Polttoaineen hinnan nouseminen vähentää ilmiselvästi motivaatiota työn hakuun vähänkin kauempaa, jos julkista liikennettä ei voi käyttää.

Ennakointiasiantuntijan mukaan moni asia on muuttunut pitemmällä aikavälillä. Vielä 1990-luvulla 5 prosentin sääntö oli 3 prosentin sääntö, kun haastavia työllistettäviä oli pienempi osuus ja ja työmarkkinoiden dynamiikka poikkesi nykyisestä monella tavalla.

Salminen mukaan on turha kiistää sitä, että kun työttömien määrä pienenee, vaikeuttaa vallitseva sosiaalipolitiikka yhä enemmän kehityksen jatkumista.

– Jos sosiaalietuisuusjärjestelmä on enemmän elintasoa ylläpitävä kuin kannustava, on motivaatio työllistymiseen pienempi. Se korostuu enemmän jäljellä olevassa työttömien joukossa.

Työllistymistä vaikeuttaa Salmisen mukaan sekin, että työpaikan arvot, strategiset valinnat, eettinen pohja ja ekologisuus kiinnostavat myös monia työttömiä työnhakijoitakin niin paljon, että työ saatetaan jättää ottamatta vastaan, vaikka osa eduista katkeaisi.

– Tämä on tutkimustenkin mukaan korostunut. Jos työpaikan maine on huono, työtehtävään on vaikea saada työvoimaa. Tosin on aina muistettava, että asiassa kaksi näkökulmaa. Ja lopulta työnantaja päättää palkkaamisesta, muistuttaa Salminen.

Salminen korostaa, että hänen alussa esittämänsä arvio Pirkanmaan työttömyyden laskusta perustuu optimistiseen kehityskulkuun ja talouden kasvun jatkumiseen.

– Se perustuu siihen, että povattua taantumaa ei tule. Jos hinnat nousevat, kulutus vähenee ja yritysten odotukset heikkenevät. Korkojen nousu taas johtaa siihen, että raha pörssissä vähenee ja yritysten halu investoida pienenee. Nämä kumpikin vaikuttavat suoraan työllisyyteen.

Salmisen niin kutsuttu valistunut realistinen arvio, jossa ennakoidut talouden kehityskulut otetaan huomioon, on se, että keväällä 2023 työttömiä on hivenen enemmän kuin tänä vuonna.

Työttömyyden rajusta kasvusta ei kuitenkaan suhdanteiden takia tarvitse huolestua, muistuttaa Salminen.

– Työmarkkinoille tuleva työvoimaikäpolvi on aina 20 000 pienempi kuin edellinen markkinoilta poistuva. Tämän pitäisi tarkoittaa pitkällä juoksulla työnhakijoiden markkinoita.