Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Aurinkosuojausta ei meillä Suomessa ole vielä hyödynnetty läheskään riittävästi" – Lue asiantuntijan vinkit kodin viilentämiseen

Koneellista jäähdytystä ei välttämättä tarvita lainkaanviilentämään asuntoa hellejakson aikana, mikäli paahteen ja keskipäivän kuuman ilman pitää visusti ulkona ja välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä. Näin muistuttaa valtakunnallinen energianeuvonta Motiva tiedotteessaan.

Aurinkosuojauksella on suuri merkitys. Aurinkosuojauksen paras teho saavutetaan, jos säteilyn pääsy ikkunoille saadaan estettyä kokonaan esimerkiksi markiiseilla.

Ikkunoidenkin välissä olevat sälekaihtimet auttavat, mutta niiden vaikutus on paljon pienempi kuin talon ulkopuolisen aurinkosuojauksen.

– Eteläisestä Euroopasta tuttua, tehokasta aurinkosuojausta ei meillä Suomessa ole vielä hyödynnetty läheskään riittävästi. Erityisesti rakennusten ulkopuolisista aurinkosuojista olisi merkittävää hyötyä, toteaa asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta tiedotteessa.

– Myös sisäpuolisista aurinkosuojista, kuten säle- tai rullakaihtimista on apua, vaikka ei niin paljon, Suur-Uski lisää.

Kotona kannattaa tarkistaa, että lämpöpatterit on suljettu. Jos kylpyhuoneessa on mukavuuslattialämmitys (sähkö), se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi.

Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää huomattavasti matalammalla kuin talvella tai jopa sammuttaa kokonaan helteiden ajaksi.

Helteiden jatkuessa pidempään sisälämpötila voi nousta tukalan korkealle, jolloin tuulettimia ja ilmastointilaitteita hankitaan kotiin helpottamaan oloa. Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, vaikka tuuletin ei varsinaisesti alennakaan sisälämpötilaa.

Siirrettävät ilmastointilaitteet sen sijaan jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta, mutta niiden viilennyskyky on huonekohtaista. Viilennyslaite sopii sinne, minne ilmalämpöpumppua ei voi asentaa.

Ilmalämpöpumppu on tehokkain viilennyslaite kotiin, jos sen asentaminen on mahdollista. Hankinnassa on muistettava, että ilmalämpöpumpun asentamisen voi tehdä vain pätevyyden omaava urakoitsija ja taloyhtiöissä hankinta vaatii taloyhtiön luvan. Maltillinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei aiheuta merkittäviä kustannuksia.