"Nyt olemme sen vuoksi kuset housuissa" – Teemu Keskisarja: Länsi ei uskalla katsoa todellista uhkaa Ukrainan sodan taustalla
4
Lapinjärvellä yrittäjänä toimiva Teemu Keskisarja valottaa kirjoissaan unohdettua historiaa. Hän liikkuu paljon hautausmailla, joista löytyy historioitsijalle tärkeää materiaalia. Ulla Ora
Katso isompi kuvaTeemu Keskisarjan mielestä Lapinjärvellä on kaikki palvelut, joita hän tarvitsee, eikä mihinkään tarvitse jonottaa. Ulla Ora
Katso isompi kuvaTeemu Keskisarjan mielestä Lapinjärvellä on kaikki palvelut, joita hän tarvitsee, eikä mihinkään tarvitse jonottaa. Ulla Ora
Historioitsija Teemu Keskisarjan mielestä ummistamme silmämme olennaisilta asioilta liittyen Ukrainan sotaan.
Ulla Ora
Historian sotiin perehtynyt tutkija Teemu Keskisarja on ottanut kolumneissaan kantaa Ukrainan sotaan, josta hän kokee nyt suurempaa ahdistusta kuin ennen sodan alkua.
– Nyt puhutaan hybridisodasta, informaatiosodasta ja vaikuttamisyrityksistä. Ne ovat vain turvasanoja. Todellinen uhka on ydinsota, eikä se uhka ole kadonnut mihinkään. Ei ole helppoa keksiä Ukrainaan mitään lohdullista ratkaisua. Me elämme unessa ydinsodan uhkan takia. Emme kestä sitä, että uhka on todellinen, eikä pieni- ja keskikokoinen ihminen voi mitenkään vaikuttaa siihen.
Keskisarja kuvaa sodan taloudellista mielettömyyttä luvuilla.
Nyt olemme sen vuoksi kuset housuissa.
– Jo nykyisillä tuhoilla Ukrainan jälleenrakentaminen maksaa kymmenen kertaa Suomen valtion budjetin verran. Onko oikein, että joku voi pommittaa paskaksi naapurivaltion ja EU maksaa jälleenrakentamisen, hän kysyy.
Keskisarjan mielestä länsi on jo nöyrtynyt Venäjän edessä, eikä päinvastoin.
– Venäjälle todellinen nöyryytys olisi se, että maahan syntyisi monipuoluejärjestelmä, demokratia ja oikeusvaltio. On ennenaikaista lällätellä Venäjän tappioille. 30 000 venäläisen kaatuminen ei valitettavasti riitä ratkaisuun.
Keskisarja muistuttaa, että hän kertoo mielipiteensä historioitsijana, joka näkee Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan päivänselviä takaumia 1930-luvulta.
– Imperiumi yrittää vallata naapurinsa piittaamatta mistään kansainvälisen oikeuden säännöksistä. Röyhkeys palkitaan liian usein historiassa sekä nykyisyydessä.
Historioitsijan mukaan nyt kärsitään siitä, että 1990-luvulla ei tehty tositoimia ydinaseiden riisumiseksi. Silloin se olisi vielä ollut mahdollista.