Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Näin padel-kentät kohosivat Hakametsään, maailmantähdet tulevat ensi viikolla – "Olen eniten innoissani siitä, että..."

Maailman kovin padelkärki on Tampereella heinäkuussa.

Maailman suurin padelin ammattilaiskiertue World Padel Tour tulee Tampereelle kesä-heinäkuun vaihteessa. Turnauksessa pelaa 16 padelammattilaista. Tampereella nähdään maailman kovinta kärkeä, sillä turnauksessa pelaa kuusi ammattilaista, jotka ovat maailmanrankingissa kymmenen parhaan joukossa.

– Olen eniten innoissani siitä, että suomalainen padelyhteisö pääsee näkemään maailmanluokan padelia, sanoo kilpailunjohtaja Minna Kivelä.

Tasoero Suomeen on maailman huipulla vielä pitkä, sillä parhaidenkin suomalaispelaajien rankingsijoitukset ovat kolminumeroisia. Lajia dominoivat Espanja ja Argentiina.

– Suomeen tulee yksi ranskalainen pelaaja, loput ovat espanjalaisia ja argentiinalaisia.

World Padel Tour kiertää tänä vuonna 15 maassa. Tapahtumia on yhteensä 33. Suomi on mukana nyt ensimmäistä kertaa.

– Ei ole ihan itsestäänselviö ollut, että kiertue saadaan Suomeen. Sopimusta on hierottu kolmisen vuotta, Kivelä kertoo.

– Tapahtuma tuo paljon kansainvälistä näkyvyyttä Suomelle ja Tampereelle. Organisaatio tavoittaa vuoden aikana noin 100 miljoonaa katsojaa.

Kaikki katsojat eivät tokikaan tule paikanpäälle Tampereelle. Kisaajien ja kisaorganisaatioiden lisäksi tapahtumaan odotetaan jonkin verran ulkomaisia vieraita, mutta suurin osa katsojista tulee olemaan Suomesta. Tavoitetut silmäparit tulevat kilpailun televisioinnin kautta.

Tampereella järjestetään Exhibition-turnaus, jossa pelaajat eivät kerrytä virallisia rankingpisteitä. Tämä on World Padel Tourin tapa tulla uuteen maahan. Sopimus järjestäjäorganisaation kanssa on kuitenkin useamman vuoden mittainen. Huippupadelia päästään siis seuraamaan Suomessa jatkossakin: ensi vuonna järjestetään Open-luokan turnaus.

Tämän vuoden kilpailu järjestetään Hakametsän jäähallissa. Sulatetun jään paikalle rakennetaan kaksi padel-kenttää – ensimmäistä kertaa ikinä. Ennen päätapahtumaa suomalaiset padelin pelaajat pääsevät testaamaan kenttiä.

– Juhannusviikolla järjestetään villi kortti -turnaus, jonka voittajat pääsevät itse päätapahtumaan, Kivelä kertoo.

Villi kortti -turnauksesta pääsee pääkisaan kaksi miesparia ja yksi naispari. Toinen naispari on jo varmistanut villin korttinsa aiemmin. Suomalaisten padelhuippujen lisäksi Hakametsän kenttää pääsevät kokeilemaan muutkin. Päätapahtumaviikolla järjestetään junioriturnaus, aikuisten harrasteturnaus ja senioriturnaus.

Padel on ollut viime vuosina kovassa nosteessa. Suomessa harrastajia on noin 85 000 ja ensi vuonna 100 000 harrastajan rajan arvioidaan rikkoutuvan. Kenttiä on reilu 800 ja uusia nousee niin nopesti, että ensi vuonna niitä on jo tuhat.

– Räjähdysmäisestä suosiosta kertoo, että suurin osa on aloittanut muutaman viime vuoden aikana.

Kivelä arvelee, että suosion taustalla on kaksi syytä: helppous ja sosiaalisuus.

– Padelissa saa hyvät pelit aikaan, vaikka ei ole mailapelitaustaa. Ja pelit ovat aina kaksi vastaan kaksi eli pelaamassa on aina neljän porukka.

Tampere Padel Exhibition järjestetään Hakametsän jäähallissa 30.6.–2.7.