Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinilevästä tuli juhannusriesa monella Pirkanmaan rannalla – Joukossa useita Tampereen uimarantoja

Tällä viikolla Pirkanmaalla havaittiin sinilevää kahdeksalla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.

Tampereen eteläpuolisella Pyhäjärvellä havaittiin hieman sinilevää neljässä paikassa: Nokian Halkoniemen uimarannalla ja Lehtiniemessä, Lempäälän Mäyriänrannassa ja Pirkkalan Kranstolpan uimarannassa. Hieman sinilevää havaittiin myös Nokian Tottijärvessä, Palkäneellä Kukkian Luopioisten uimarannalla ja Tampereen Kaukajärvessä sekä Kangasalan Kirkkojärvessä.

Tampereella uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun oli kirjattu levähavaintoja Särkijärvestä, Alasjärveltä, Kaukajärven Riihiniemen uimarannalta sekä Kaukajärven uimalasta.

Lisäksi Järviwikiin oli merkitty kansalaishavainto Urjalan Rutajärvestä. Kaikki vesien äärellä oleilevat voivat merkitä yleisöhavaintoja Järviwikiin Havaintolähetin avulla.

Sinilevää on Järviwikin leväbarometrin mukaan ajankohdan keskiarvoon nähden enemmän. Barometri kuvaa sinilevätilannetta suhteessa aiempiin vuosiin. Se lasketaan joka viikko valtakunnallisen leväseurannan kiinteiden havaintopaikkojen havaintojen perusteella. Alueelliset leväbarometrit löytyvät ELY-keskusten levätilanne-sivuilta. Edellisten vuosien leväbarometrejä voi tarkastella Leväarkistossa.

Levän määrä voi vaihdella nopeastikin, kun levälautat kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta. Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei tulisi päästää lainkaan uimaan, jos vedessä on näkyvästi sinilevää. Sinileväistä vettä ei tulisi käyttää löylyvetenä, sillä kiukaalla höyrystyvät levämyrkyt ovat erittäin haitallisia hengitettyinä.