Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oliko oikein julkaista kuvat presidenttiparin lapsesta ja pääministerin takapuolesta? – Julkisen sanan neuvosto ottaa kohutut jutut käsittelyyn

Julkisen sanan neuvosto (JSN) ottaa käsittelyynsä kysymyksen siitä, saiko mediassa julkaista kuvia Suomen presidenttiparin 4-vuotiaasta lapsesta.

Neuvosto käsittelee myös kantelun, joka kohdistuu pääministeri Sanna Marinin ulkoista olemusta käsittelevään Seiskan juttuun "Paparazzi iski: kireät trikoot myötäilivät Sanna Marinin huipputreenattua peppua – kuva!".

JSN kertoo asiasta tiedotteessaan.

Urheilukisoissa otettuja kuvia tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä ja rouva Jenni Haukiosta lapsensa kanssa julkaistiin useassa suomalaisessa mediassa.

JSN:lle on tehty aiheesta kaksi kantelua, jotka molemmat kohdistuvat Iltalehteen. JSN pyytää kanteluihin vastausta Iltalehden lisäksi Lehtikuva-kuvatoimiston omistavalta STT:ltä, jonka kuva julkaistiin Iltalehden lisäksi muissa medioissa.

JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen harkitsee myöhemmin, laajennetaanko käsittely koskemaan myös muita medioita. Käsittelyn keskiössä tulee olemaan lapsen yksityisyyden suoja.

Kantelut ovat yksityishenkilöiden tekemiä, eikä presidenttipari ole kannellut asiasta JSN:lle. Tavanomaisesti JSN edellyttää, että yksityisyyden suojaa koskeville kanteluille on asianomaisen suostumus.

– Käsittelylle on edellytykset, sillä asialla on laajempaa yhteiskunnallista merkitystä ja myös presidentti on julkisuudessa ehdottanut aihepiiristä käytävän keskustelua mediassa ja Julkisen sanan neuvostossa, puheenjohtaja Hyvönen sanoo tiedotteessa.

Pääministeri Marinin tapauksen kohdalla kantelu käsitellään ihmisarvon kunnioittamisen näkökulmasta. Kantelu on yksityishenkilön tekemä, eikä pääministeri itse ole kannellut asiasta.

Päätöksiä on odotettavissa aikaisintaan 31.8. pidettävästä neuvoston kokouksesta.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.