Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lupapalveluauto tuli helpottamaan passiruuhkia Tampereella – Ensimmäisiä vapaita aikoja vasta elokuussa

Sisä-Suomen poliisilaitos tiedottaa lisänneensä edelleen palveluaikoja passi- ja henkilökorttihakemuksen jättämiseksi Tampereella. Tampereella on otettu käyttöön myös lupapalveluauto helpottamaan ruuhkia.

Autossa voi hoitaa sähköisesti vireytetyn passi- tai henkilökorttiasian, kun on varannut ajan sähköisen hakemuksen jättämisen yhteydessä tai valtakunnallisesta lupaneuvonnasta arkisin kello 8–16.15 numerosta 0295 419800. Jonottamalla asiointi ei ole mahdollista lupa-autossa.

Poliisilaitos tiedottaa, että lupapalveluauto palvelee Tampereella toistaiseksi. Lupa-auto sijaitsee osoitteessa Hatanpään valtatie 16, pääpoliisiaseman vieressä ravintola Sorinan asiakassisäänkäynnin läheisyydessä.

Lupapalvelut ovat olleet pahoin ruuhkautuneet sekä Tampereella että muualla Suomessa. Asiaan puuttui kesäkuun alussa myös eduskunnan oikeusasiamies, jonka mukaan julkinen valta on vuosien 2021 ja 2022 aikana ainakin osittain epäonnistunut toteuttamaan asianmukaisen ja viivytyksettömän käsittelyn passi- ja henkilökorttiasioissa.

– Laillisuusvalvonnan näkökulmasta olennaista on, minkälaisiin toimenpiteisiin poliisilaitokset ja Poliisihallitus ovat ryhtyneet havaittuaan tässä asiassa kysymyksessä olevat ruuhkat ja viiveet, eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisussa todetaan.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen mukaan palveluaikojen lisäyksen jälkeen touko-kesäkuussa on palveltu noin 650–900 ajanvarausasiakasta viikossa. Tämän lisäksi jonottamalla asioivia asiakkaita on ollut noin 80–120 asiakasta per päivä.

Tampereen pääpoliisiaseman ajanvarauksen ensimmäiset vapaat ajat tällä hetkellä menevät elokuun puoliväliin, joitain yksittäisiä peruutusaikoja on varattavissa myös heinäkuulle.

Poliisiasemien asiakaspalvelupisteet ovat olleet helmikuusta lähtien ruuhkautuneet, koska pandemian aikana vanhentuneita asiakirjoja on lähdetty uusimaan samanaikaisesti. On arvioitu, että kaiken kaikkiaan Suomessa oli tammikuussa 2022 noin 490 000 voimassa olevaa passia vähemmän kuin ennen pandemiaa joulukuussa 2019.

Esimerkiksi maaliskuussa 2021 matkustusasiakirjoja laitettiin Sisä-Suomen poliisilaitoksessa vireille 9994 kappaletta, kun vastaava luku maaliskuussa 2022 oli 35 249. Alimmillaan kysyntä oli huhtikuussa 2020, jolloin vireille laitettiin 4126 matkustusasiakirjaa. Edellisvuoden tunnuslukuihin verrattuna nousua on nyt alkuvuonna ollut yli 130 prosenttia matkustusasiakirjojen osalta.