Ratikka, Nokia-areena, nostokurjet... Tämä kaikki mahtui mukaan – Anna-Kaisa Ikosen muotokuva onkin myös Tampereen kaupungin omakuva

Pormestari Anna-Kaisa Ikosen (kok.) muotokuva paljastettiin Tampereen Raatihuoneella maanantaina.

Teoksen on maalannut professori, taiteilija ja Sara Hildénin taidemuseon pitkäaikainen johtaja Timo Vuorikoski.

Anna-Kaisa Ikonen on toista kauttaan Tampereen pormestarina. Hän toimi pormestarina myös vuodet 2013–2017 ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2017–2021.

Tampereen kaupunki on perinteisesti maalauttanut muotokuvat pormestareista ja valtuuston puheenjohtajista. Teoksen tekijän kohde saa valita itse.

– On arvokas kunnia saada olla osa Tampereen tarinaa. Kuvataiteen ystävänä ja maalauksen harrastajana toivoin perinteistä, maalattua muotokuvaa. Timo Vuorikoski on Suomen parhaita muotokuvamaalareita. Oli ilo olla hänen mallinaan, osana Tamperetta ja hetkeä, jossa kaupunki on juuri nyt, sanoo Ikonen Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Tampereen kasvu on vahvasti mukana Ikosen muotokuvassa. Vuorikosken mukaan virallinen tilausmuotokuva on paitsi kunnioituksen ja kiitollisuuden osoitus mallille, myös tilaajayhteisön eli tässä tapauksessa Tampereen kaupungin itsestään teettämänä omakuva.

– Anna-Kaisa Ikonen on kuvattu kasvavan ja energisen Tampereen modernina pormestarina. Vasemmalla taustalla on Nokia-areena rakennusvaiheessa nostokurkineen ja oikealla alhaalla on punainen Ratikka. Keskustorin maisemaan kuuluvat oleellisina osina teatteri ja Vanha kirkko muistuttamassa kulttuurin ja hengen viljelyn iättömästä roolista. Oikeassa reunassa on Takon piippu höyryineen sen todisteena, ettei teollisuus ole pelkkää historiaa vaan osa kaupungin monipuolisesti kehittyvää taloudellista infrastruktuuria, Vuorikoski kertoo teoksesta tiedotteen mukaan.

Vuorikoski on maalannut myös virastotalolla esillä olevan pormestari Timo P. Niemisen (kok.) muotokuvan ja lukuisia muita Tampereen kaupungin tilaustöitä.

– Anna-Kaisa Ikosen ystävällinen ja lämmin katsojaan kohdistuva hymy on kaikille hänet kohdanneille tuttu kokemus, ja siksi se on otettu kuvaan mukaan, vaikka perinteisessä johtajan muotokuvatyypissä se ei ole kuulunutkaan asiaan, Vuorikoski kertoo.

Ikosen muotokuva asetetaan toistaiseksi näytille Raatihuoneen parvelle. Kun virastotalon remontti valmistuu, teos siirretään virastotalolle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut