Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansallinen imetyksen edistämisen seurantaryhmä on myöntänyt Taysille vauvamyönteisen sairaalan sertifikaatin toukokuussa tehdyn auditoinnin perusteella. Sertifikaatti on tunnustus pitkäaikaisesta laadukkaasta työstä vauvamyönteisyyden eteen.
THL:n nimeämä auditointiryhmä nosti erityisesti esille sen, miten vauvamyönteisten hoitokäytäntöjen avulla Taysissa tuetaan perheiden hyvinvointia monella tapaa. Imetyksen tukemisen ohella tuetaan myös vanhemmuutta sekä vanhempien ja lapsen välistä varhaista vuorovaikutusta.
− Vauvamyönteiset hoitokäytännöt näkyvät konkreettisesti niin, että vauvat viettävät paljon aikaa ihokontaktissa vanhempiensa kanssa ja saavat lempeän ja parhaan mahdollisen alun elämäänsä, kertoo Vauvamyönteinen Pirkanmaa -projektin projektipäällikkö Jenni Rainio tiedotteessa.
− Äidit imettävät aiempaa enemmän, ja vanhemmat ovat valmiimpia hoitamaan vauvojansa. Myös vastasyntyneiden matalat verensokeriarvot ja lämmönsäätelyn vaikeudet ovat vähentyneet vauvamyönteisten hoitokäytäntöjen lisääntymisen myötä.
Kansainvälinen vauvamyönteisyysohjelma (Baby Friendly Hospital Initiative) on WHO:n ja Unicefin käynnistämä maailmanlaajuinen näyttöön perustuva terveyden edistämisen ohjelma. Ohjelman tavoitteena on edistää, tukea ja turvata imetystä. Sertifikaatti on osoitus siitä, että sairaalassa tuetaan imetyksen onnistumista. Suomessa vauvamyönteisyyssertifikaatti on Taysin lisäksi voimassa viidessä sairaalassa.
Taysissa imetysohjaus alkaa neuvolan antaman ohjauksen ohella jo raskausajan käynneillä ja jatkuu läpi synnytyksen ja koko sairaalassaoloajan. Perheille anentaan tietoa imetyksen käynnistymisestä ja ylläpitämisestä sekä äidinmaidosta. Vastasyntyneet pääsevät ihokontaktiin vanhemman rintakehälle ja ensi-imetys tapahtuu tavallisesti jo synnytyssalissa. Lisämaitoa annetaan Taysin tiedotteen mukaan pääsääntöisesti lääketieteellisten perusteiden pohjalta. Sairaalassa noudatetaan kansainvälistä äidinmaidonkorvikkeiden markkinointikoodia.