Näin Hervannan kirkko aiotaan remontoida – Sisältä löytyy aitoa retrotunnelmaa, katso kuvat!

Nykyisistä tiloista saatetaan vuokrata noin 350 neliötä muuhun käyttöön.

Reima ja Raili Pietilän suunnittelema Hervannan kirkko peruskorjataan vuosina 2023–2024. Tampereen seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi peruskorjauksen hankesuunnitelman viime viikolla.

Rakennus on lähes alkuperäisessä kunnossa, joten remontista on tulossa laaja. Hinta-arvio on arvonlisäveroineen noin 5,7 miljoonaa euroa.

– Hinnassa on otettu huomioon kustannusten nousu, mutta tarkkuus on vielä karkea. Ajat ovat nyt haastavat ja markkinoiden käytöstä on vaikea ennustaa, joten hinta saattaa vielä muuttua, Tampereen seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Heikki Päätalo kertoo.

Seuraavaksi remonttia aletaan suunnitella tarkemmin. Hankkeesta tehdään muun muassa toteutuskuvat, ja sille haetaan rakennuslupaa.

– Yritämme edetä niin, että toteutussuunnitelma olisi yhteisen kirkkoneuvoston käsiteltävänä vuodenvaihteessa.

Perusparannus on tarkoitus aloittaa elokuussa 2023, ja remontoituun kirkkoon päästäisiin juhlistamaan 1. adventtia 2024. Kirkon perusparannusta suunnitellaan käsikädessä vapaa-aikatalon remontin kanssa, sillä rakennukset sijaitsevat vieri vieressä.

– Ne on viisasta kunnostaa samaan aikaan. Jos vapaa-aikatalon remontti viivästyy, silloin myös kirkon remontti siirtyy.

Kirkon sisätiloissa on tarkoitus tehdä joitakin muutoksia. Esimerkiksi kirkkosalin kuoriosassa harkitaan alttarikaiteen siirtoa siten, että alttarille on mahdollista tehdä toinen alttaripöytä. Näin papit voivat toimittaa jumalanpalveluksen kasvot seurakuntaan päin.

Toinen iso muutos tapahtuu yläkerran tiloissa; ylemmän kerroksen eteläpuolen huoneet aiotaan remontoida siten, että niitä voidaan vuokrata ulkopuolisille toimijoille. Vuokrattavaa tilaa on alustavasti tulossa noin 350 neliön verran.

– Taloudessa mennään kohti tiukempia aikoja, joten siksi on viisasta varautua vuokraamaan osa tiloista. Näin toimimalla luomme itsellemme hengitystilaa jatkoa ajatellen.

Kirkkorakennus on yksi Pietilöiden päätöistä ja osa Hervannan keskustan omaleimaista ilmettä. Rakennusta ei ole suojeltu virallisesti, mutta remontissa sitä kohdellaan kuin suojelukohdetta.

Hervannan kirkko on erikoinen myös siitä syystä, ettei se ole kirkkolain tarkoittama kirkollinen rakennus.

– Jostakin syystä sille ei haettu aikanaan kirkkostatusta. En tiedä, miksi näin tehtiin. Joka tapauksessa se on meille tärkeä kirkko, ja kirkkona me sitä pidämme eli asia ei vaikuta käytännön elämään mitenkään, Päätalo kertoo.

Remontin kannalta statuksella on kuitenkin merkitystä.

– Peruskorjaukseen ei sovelleta kirkkolain pykäliä, vaan maankäyttö- ja rakennuslakia, jolloin muutostöiden rakennuslupaa varten pyydetään lausunto Pirkanmaan maakuntamuseolta, Päätalo selventää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut