Tampereen Teatterin remonttia on kiirehdittävä pikaisesti – Katso kuvat, miltä TT:n uudisrakennus Tampereen paraatipaikalla näyttää

110-vuotiaaseen rakennukseen on suunniteltu mittava peruskorjaus ja laajennusosa.

Tästä ne ongelmat alkavat. Tampereen Teatterin johtaja Mikko Kanninen avaa oven kapeaan käytävään, jonka kautta näyttelijät saapuvat töihin.

– Ja käytävästä matka jatkuu lavan taakse. Valot ovat nyt päällä, mutta yleensä lavan takana kuljetaan pilkkopimeässä, sillä harjoituksia ei saa häiritä, hän opastaa ja pujottelee sokkeloista reittiä eteenpäin.

Monen mutkan ja käännöksen jälkeen Kanninen ihmettelee, mihin valtaosa toimittajien ja kuvaajien retkueesta on kadonnut.

– Eksyivätkö he?

110-vuotiaassa rakennuksessa on muitakin ongelmallisia paikkoja kuin vain näyttelijöiden eriskummallinen sisäänkäynti. Näyttelijöiden lämpiössä ei ole esimerkiksi vessoja.

– Puvustajat kuljettavat pukuja kapeissa kierreportaissa ylös ja alas parhaimmillaan 40 kertaa päivässä. Se on melkoista jumppaa.

Voisiko kukaan edes kuvitella keskustaa ilman Tampereen Teatteria?

Kanninen kertoo, että rakennuksessa on paljon työturvallisuusriskejä, joiden olemassaolo tiedetään ja tunnistetaan.

– Koko talo on täynnä vaaranpaikkoja, mutta ei niitä kaikkia taida kannattaa luetella lehdessä. Avi pistää meidät kohta kiinni, hän tuumaa.

Tampereen Teatteria on remontoitu edellisen kerran vuosina 1988–1989. Seuraava peruskorjaus ajoittuu vuosille 2024–2025, jos suunnitelmat etenevät toivotusti.

– Remonttia ei voi enää viivästyttää, ja siksi aiomme kiirehtiä asian kanssa, Tampereen Teatterin hallituksen puheenjohtaja Päivi Myllykangas kertoo.

Teatterin kylkeen on suunniteltu noin 500 bruttoneliön suuruista lisärakennusta. Uudisrakennus sijoittuisi Laikun ja teatterirakennuksen väliin.

Kyse on kaupunkikuvallisesti merkittävästä paikasta, mikä on huomioitu suunnittelussa.

– Keskustorin puolella julkisivu ei muutu kovin paljon, eikä Vanhan Kirkon torni jää piiloon kosken puolella. Uudisrakennuksen myötä alue myös siistiytyy. Nyt uudisrakennuksen paikalla on autoja, ja taitaa se toimia Keskustorin vessanakin, Kanninen kertoo.

Uudisrakennus vaatii kaavamuutoksen, josta käydään jo keskusteluja Tampereen kaupungin kanssa. Kaavamuutokseen tarvitaan rakennushistoriallinen selvitys, jota Pirkanmaan maakuntamuseo tekee parhaillaan. Selvitys valmistunee lähiaikoina.

Peruskorjaus ja laajennus maksavat arviolta 22,4 miljoonaa euroa. Myllykangas kertoo, että teatteri käy parhaillaan rahoitusneuvotteluita sekä kaupungin että valtion kanssa.

– Pystymme kattamaan kuluista itse noin 4–5 miljoonaa euroa, joten tarvitsemme ulkopuolista rahoitusta ja lainaa pankista. Lisäksi aiomme järjestää varainkeruukampanjan, Myllykangas kertoo.

Tampereen Teatterissa toivotaan, että uudisrakennus ja peruskorjaus etenevät suunnitellusti ja rahoitus saadaan turvattua.

– Tampereen Teatteri säilyttää, tukee ja edistää Tampereen kaupungin kehitystä. Voisiko kukaan edes kuvitella Tampereen keskustaa ilman Tampereen Teatteria?

Missä näytökset pidetään?

Päänäyttämön kunnostus voisi alkaa 5/2024.

TT:n esitykset toteutetaan remontin aikana muiden toimijoiden kanssa. Kumppaneiden kanssa käydään parhaillaan keskusteluita.

Teatteri varautuu omien lipputulojen vähenemiseen remontin aikana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut