Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä soijakastike on gluteeniton? Vaihtoehtoja riittää, selvitti Keliakialiitto – "Kuluttajan henkilökohtainen valinta"

Soijakastike herättää gluteenitonta ruokavaliota noudattavissa epäluuloa, sillä yksi sen raaka-aineista on vehnä. Keliakialiitto onkin nyt selvittänyt, mitkä Suomessa myydyistä soijakastikkeista ovat gluteenittomia.

Tulos oli, että kaikki tutkitut 14 soijakastiketta sopivat myös keliaakikon ruokapöytään.

– Tämä selvitys osoitti, että tavanomainen soijakastike sopii edelleen keliakiaa sairastaville, kertoo Keliakialiiton ravitsemusasiantuntija Eliisa Girsén tiedotteessa.

Keliakialiitto on jo vuosia nähnyt, että keliakiaa sairastavat voivat käyttää tavanomaisia soijakastikkeita. Suositus on pohjautunut muun muassa Ruotsin Livsmedelsverketin ja USA:n keliakiajärjestön teettämiin analyyseihin soijakastikkeiden gluteenipitoisuuksista. Näissä tutkimuksissa kaikki näytteet ovat olleet gluteenittomia.

Soijakastike on raaka-aineiltaan yksinkertainen tuote.

Eliisa Girsén, Keliakialiitto

– Soijakastike on raaka-aineiltaan yksinkertainen tuote. Se koostuu soijapavuista, vedestä, vehnästä ja suolasta. Pitkä, jopa vuosien mittainen, fermentointi eli käymisprosessi saa aikaan soijakastikkeen tumman värin ja runsaan umamin maun. Samalla vehnässä oleva gluteeni pilkkoutuu, ja soijakastikkeesta tulee gluteeniton, Girsén selvittää tiedotteessa.

Kaupoissa on myynnissä myös ilman vehnää valmistettuja soijakastikkeita, jotka on yleensä merkitty gluteenittomiksi.

– On kuluttajan henkilökohtainen valinta, haluaako hän käyttää tavanomaisia vai ilman vehnää valmistettuja soijakastikkeita. Molemmat ovat gluteenittomassa ruokavaliossa yhtä hyviä valintoja.

Selvitykseen valittiin SOK:n myydyimmät soijakastikkeet, K-ryhmän oman brändin soijakastikkeet ja aasialaisissa marketeissa myytäviä kastikkeita.

Näytteet analysoitiin akkreditoidussa laboratoriossa.

Kaikkien näytteiden gluteenipitoisuus alitti 10 mg/kg.

– Tämä tarkoittaa kilon kymmenesmiljoonasosaa. Gluteenittomuuden raja-arvo on 20 mg/kg.