Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lyyli-ratikka valjastetaan uusien innovaatioiden ja teknologioiden kokeilualustaksi – "Maailman mittakaavassa ainutlaatuinen ympäristö"

Tampereen raitiotiejärjestelmään rakennetaan Lyyli Living Lab -ympäristö, jossa kokeillaan ja kehitetään kaupunkiliikkumisen ratkaisuja todellisessa toimintaympäristössä.

Lyyli Living Lab -hankkeen tarkoituksena on luoda kehitys-, kokeilu-, testaus- ja markkinointiympäristö palveluineen. Ympäristö mahdollistaa älykkään kaupunkiliikenteen ratkaisujen kehittämisen ja referenssien hankkimisen aidossa toimintaympäristössä: Tampereen raitiotiejärjestelmässä, Ratikan maketissa sekä Lyyli-raitiovaunussa.

4–6-vuotisen hankkeen isäntäorganisaationa toimii Tampereen Raitiotie Oy.

– Hankkeen keskeisenä tavoitteena on mahdollistaa matkustajille tarjottavien uusien palveluiden ja matkustuskokemusta parantavien innovaatioiden ja teknologisten kokeilujen tekeminen normaalissa liikenteessä operoivassa testiratikassa. Olemme innoissamme, että voimme valjastaa Lyyli-ratikkamme näin ainutlaatuiselle hankkeelle, Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen kertoo tiedotteessa.

Lyyli Living Lab on toiminut vuoden 2022 alusta pienimuotoisissa kokeiluissa ja ensimmäinen laajempi kokeilu käynnistettiin huhtikuun lopussa. Hankeympäristön rakentaminen on jo käynnissä, tekniikasta ja digitaalisista välineistä vastaa VTT.

– Odotamme tämän maailman mittakaavassakin ainutlaatuisen yhteiskehittämisen ympäristön vastaavan yritysten, kaupungin, kaupunkilaisten ja tutkimusorganisaatioiden kehitystarpeisiin, herättävän laajaa kansainvälistä kiinnostusta sekä luovan konkreettisen alustan eri yhteistyömuodoille, VTT:n erikoistutkija Olli Pihlajamaa toteaa tiedotteessa.

Hanke toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin, Business Tampereen, Skodan ja Tampereen yliopiston kanssa. Ensimmäinen esimerkki kokeilupohjaisesta kehittämisestä on Skoda Groupin ja GIM Roboticsin yhteistyössä kehittämä ympäristön havainnointijärjestelmä, joka tulee vähentämään raitiovaunun elinkaarikustannuksia ja parantaa liikenneturvallisuutta.

– Testialusta on ollut meille erittäin hyödyllinen, sillä pääsemme pienellä vaivalla kokeilemaan ensimmäisiä prototyyppejä oikeassa liikenteessä. Kehitys- ja testaustyö nopeutuu huomattavasti, summaavat GIM Roboticsin Tommi Tikkanen ja Skoda Groupin Kai Hermonen tiedotteessa.

Lyyli Living Lab tukee Tampereen kaupungin tavoitetta rakentaa kestävää ja älykästä Tampereen seutua, jossa asuminen, eläminen ja liikkuminen ovat hiilineutraalia ja jossa palvelut toimivat digitaalisesti, sujuvasti ja käyttäjälähtöisesti.

– Tampereen kaupunki on investoinut viime vuosina merkittävästi älykaupunkikehitykseen, ekosysteemeihin ja avoimiin kehitysalustoihin. Yhteiskehittämisellä on erittäin tärkeä rooli uusien innovaatioiden syntymiselle ja alueen elinvoimalle. Vetovoimainen kaupunki tarjoaa asukkailleen laadukkaita palveluita, viihtyisän ympäristön ja sujuvan arjen, jossa liikkuminen on vaivatonta. Hanke vauhdittaa ja varmentaa näiden tavoitteiden saavuttamista, Business Tampereen älykaupunkikehityksen ohjelmajohtaja Markku Niemi kertoo tiedotteessa.