Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tähtigolfari tulossa Nurmi-Sorilan golfkentän suunnittelijaksi – Tavoitteena kansaivälinen huippukenttä: "Eikä ole epäilystäkään, etteikö sellaista paikkaan saisi"

Uuden kaupunginosan ja ratikan alle jäävän Ruotulan golfkentän korvaisi Suomen menestyneimmän golfarin Mikko Ilosen suunnittelema yli 10 miljoonan euron kansainvälinen huippukenttä.

Ratikan ja uuden kaupunginosan tieltä väistymässä oleva Ruotulan golfkenttä ollaan korvaamassa Aitolahden Nurmi-Sorilaan rakennettavalla kansainvälisellä huippukentällä.

Ykkösvaihtoehtona oleva reilun 100 hehtaarin alue sijaitsee vajaan kymmenen minuutin ajomatkan päässä Ruotulasta Aitolahden keskusta-alueen luoteispuolella.

– Kentän pysyminen ja kehittäminen Ruotulassa olivat Tammer-Golfin tavoitteena, mutta ymmärrämme myös kaupungin näkökulman. Maailma muuttuu ja kehittyy, summaa Tammer-Golfia alueen tulevaisuutta pohtineessa yhteistyöryhmässä edustanut Ari Nikkilä.

Nikkilän mukaan yli 50 vuotta Tammer-Golfin käytössä olleesta kentästä luopumista helpottaa se, että Nurmi-Sorilan alue mahdollistaa uuden huipputason kentän saamisen maastollisesti hyvää paikkaan. Uusi kenttä olisi ensisijaisesti palvelu paikallisille golfharrastajille, mutta mahdollistaisi myös kansainväliset kilpailut.

– Tampere on nyt monella mittarilla Suomen ykköskaupunki, mutta valitettavasti ei golfissa. Uusi kenttä mahdollistaisi tuon askeleen ottamisen. Haaveena voisi pitää vaikka miesten European Tourin kisan saamista ensimmäistä kertaa Suomeen, maalailee Tammer-Golfin toiminnanjohtaja Markku Ignatius.

Kentältä näkyy Näsinneulakin.

Uudesta kentästä tehdyssä esiselvityksessä tutkittiin kolmea vaihtoehtoa Nurmi-Sorilan suunnalla. Ykkösvaihtoehdon maa-alueesta noin puolet on Tampereen kaupungin omistuksessa, joten kentän toteutuminen vaatii maakauppoja tai ainakin pitkäaikaisia vuokrasopimuksia.

Suunniteltu alue mahdollistaa muut ulkoilureitit, luontoarvojen huomioimisen ja myös rakentamista reuna-alueille. Itse golfkentän tilantarve on noin 80 hehtaaria.

Uuden kentän alustava kustannusarvio maatöineen ja rakentamisineen on noin 10 miljoonaa euroa. Esiselvityksen on tehnyt Suomen kaikkien aikojen menestyneimmän golfarin Mikko Ilosen suunnittelutoimisto Ilonen Design Oy. Ilosen kanssa on keskusteltu myös kentän suunnittelutyöstä.

– Olen täydellä sydämellä mukana. Tammer-Golf haluaa sinne kansainvälisen huippukentän, eikä ole epäilystäkään, etteikö sellaista paikkaan saisi, kertoo Ilonen.

Ammattilaisena liki 20 vuotta pelannut Ilonen, 42, oli urallaan parhaimmillaan golfin maailmanlistan 37:s. Kentän paikaksi suunnitellulla alueella hän on jo käynyt.

– Luontoa voi hyödyntää suunnittelutöissä järkevästi, eikä esimerkiksi raivaamista juurikaan vaadita. Maastonmuodot ovat hyvät. Näsijärven läheisyys tuo kentälle lisäarvoa. Kentältä näkyy Näsinneulakin.

Tampereen kaupunginhallitus päätti maanantaina, että nykyisen alueen suunnittelua Alasjärven länsipuolella jatketaan niin, että ratikkareitin varteen tulee jopa lähes 10 000 ihmisen kaupunginosa. Frisbeegolf jää alueelle.

Tammer-Golfilla on Ruotulassa vuoteen 2029 ulottuva vuokrasopimus. Nikkilän mukaan seura on valmis neuvottelemaan alueen jättämisestä jo aiemmin, jos ratikka- ja rakennustyöt halutaan alkuun. Tämä vaatisi sopimusta kentän siirron aikataulutuksesta ja uuden rakentamisen rahoituksesta.

– Tammer-Golf ei voi kantaa taloudellista vastuuta uuden kentän rakentamisesta yksin. Seura on itse investoinut Ruotulaan vuosien varrella noin 10 miljoonaa euroa.

Ignatiuksen mukaan uuden kentän rakentaminen vie noin 2,5 vuotta. Optimistisimman aikataulun mukaan Nurmi-Sorilassa voitaisiin pelata vuonna 2027.