Kalevankankaan hautausmaalle tuhkiensirottelualue – suunnitteluun innoitusta Reuharinniemen lapinraunioista

Tampereen Kalevankankaan hautausmaalle on saatu tuhkiensirottelualue. Alue sijaitsee Kalevankankaan pohjoisella uurna-alueella Hautausmaankadun ja Kalevantien risteyksen läheisyydessä. Se on uurna-alueen viimeinen osa, joka otetaan käyttöön.

Alueen suunnittelusta vastaa seurakuntapuutarhuri Juha Katajamäki. Hän kertoo, että suunnitteluun on antanut innoitusta tuhansia vuosia vanha suomalainen hautaustapa, ja erityisesti Tampereen Reuharinniemen lapinrauniot.

– Tuhkien sirottelu luontoon on viime vuosina yleistynyt, joten uskon, että myös Kalevankankaan sirottelupaikka otetaan hyvin vastaan. Ainakin olemme aluetta rakentaessamme saaneet kuulla hautausmaalla kulkevilta ihmisiltä positiivisia kommentteja, kertoo Katajamäki tiedotteessa.

Varsinaisena sirottelualueena toimii lapinrauniota muistuttava kivirakennelma, jonne kulku on rakennettu esteettömäksi pitkospuita pitkin. Alueelle on tuotu myös kaksi pystykiveä, joihin voidaan kiinnittää vainajan nimikilpi, jos omaiset näin haluavat.

Pystykivet ovat Katajamäen mukaan elementti, joka sopii hyvin Kalevankankaan ympäristöön.

– Pystykivien kivilaji on punaista auroraa, joka sopii väriltään hyvin ympäröivään männikköön, sanoo Katajamäki tiedotteessa.

Kalevankankaan tuhkiensirottelualue saatiin tällä viikolla valmiiksi. Alueen ympärillä puutarha- ja rakennustyöt vielä jatkuvat, mutta varauksia tuhkien sirotteluun voi jo tehdä. Sirottelualueelle hautaamisia tehdään vain sulan maan aikana, käytännössä toukokuun puolesta välin lokakuun loppuun.

Kalevankankaan sirottelualue on tarkoitettu kaikille tamperelaisille, evankelis-luterilaisen kirkon jäsenyyttä ei edellytetä.

Sirottelualueita on myös muualla Tampereella, Messukylän hautausmaalla ja Hatanpään arboretumin Pajaniemessä. Tuhkien sirottelu Näsijärveen on mahdollista veneestä Siilinkarin takana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut