Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liki joka kymmenes Nysse kulkee nyt sähköllä – äänessä merkittävä ero dieselbussiin verrattuna

Pohjolan Liikenne toi Tampereelle 26 sähköbussia.

Noin kymmenen prosenttia Nysseistä on maanantaista lähtien kulkenut sähköllä. Pohjolan Liikenne aloitti maanantaina liikennöinnin sähköbusseilla Nysse-linjoilla 5 ja 10. Elokuusta alkaen sähköiseksi linjaksi siirtyy myös linja numero 18. Lisäksi osittain sähköbusseilla ajetaan linjoja 90–94.

Sähköbusseja on Tampereella nyt 26 kappaletta. Kokonaisbussimäärä Nyssellä on 275 kappaletta. Valtaosa busseista syö vielä normaalia fossiilista dieseliä. Nyssen suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen kertoo, että sopimukset liikennöitsijöiden kanssa kestävät yleensä viisi, kahdeksan tai kymmenen vuotta.

– Tästä alkaa liikenne yksi sopimus kerrallaan siirtyä puhtaaseen käyttövoimaan.

Joukkoliikennelautakunta on päättänyt, että uudet sopimukset bussiliikenteeseen tehdään vain puhtaita käyttövoimia hyödyntäen. Liikennöitsijä saa kuitenkin päättää, kulkeeko bussi sähköllä, uusiutuvalla dieselillä, biokaasulla vai vedyllä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Tampereella ajetaan sähköbusseilla. Vuonna 2016 linjalla 2 aloitti neljä sähköbussia, joita ladattiin Pyynikintorin päätepysäkillä. Niiden toimintamatka oli noin 70 kilometriä.

Tästä alkaa liikenne yksi sopimus kerrallaan siirtyä puhtaaseen käyttövoimaan.

– 2010-luvulla oli se näkemys, että päätepysäkkilataus on se juttu, Häyrynen sanoo.

Sittemmin teknologia on kehittynyt. Nyt liikenteessä aloittaneet bussit toimivat plug-in-latauksella eli virta saadaan suoraan pistokkeesta samaan tyyliin kuin sähköisissä henkilöautoissa. Myös toimintamatka on pidempi: busseilla pystyy ajamaan noin 300 kilometriä yhdellä latauksella. Bussit ladataan yöllä varikolla ja tarvittaessa niitä täydennysladataan päivän aikana.

Uudet sähköbussit erottaa tavallisesta äänestä ja katolla olevasta akustosta. Sähköbussi on tavallista huomattavasti hiljaisempi. Alle 30 kilometrin tuntinopeudessa sähköbussi pitää kuitenkin automaattisesti turvaääntä, jotta ihmiset huomaavat sen.

– Varsinkin Vuoreksen, Tahmelan, Kaukajärven ja Nekalan alueella tulee näkymään tämä äänettömyys. Bussi on äänetön ja lähipäästötön eli ei tule hiukkaspäästöjä kaupunki-ilmaan, Häyrynen sanoo.

Uudet bussit tulevat Kiinasta ja ovat merkkiä Yutong. Pohjolan Liikenne on ajanut kyseisen merkin busseilla vuodesta 2019.

Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Janne Hattulan mukaan bussit ovat operointivarmoja ja kilpailukykyisiä dieselbusseihin verrattuna.

– Bussit ovat ympäristöystävällisiä, mutta myös kustannustehokkaita. Jos mietitään, minkä verran polttoaine maksaa ja mitkä ovat energiakustannukset, puhutaan noin kolmanneksen edullisemmista operointikustannuksista, Hattula sanoo.

Hankintahinta dieselbussiin verrattuna on kuitenkin tuplat.

– Bussit maksavat itsensä takaisin 5–7 vuodessa ja käyttöikää niillä on pitkälle toistakymmentä vuotta.