Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampereen kaupunki on nyt Hopealinjojen ainoa omistaja – osakkeet lunastettiin sentillä kappale, mutta prosessiin upposi 60 000 euroa

Osakkeet lunastettiin vähemmistöosakkeenomistajilta hinnalla, joka oli sentin per osake.

Tampereen kaupunki on lunastanut sisävesiristeilyjä järjestävän Suomen Hopealinja Oy:n kaikki osakkeet ja on siten yhtiön ainoa omistaja. Osakkeiden hankinnassa turvauduttiin lunastusmenettelyyn, joka tarkoitti käytännössä pakkolunastusta. Yhden osakkeen hinta oli yksi sentti. Lunastusmenettelyyn ei liittynyt riitaisuuksia.

Tampereen kaupungin liiketoiminta- ja rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen kertoo, että vähemmistöosakkeenomistajien joukossa oli paljon yrityksiä ja yksityishenkilöitä.

– Moneen heistä saatiin yhteys prosessin aikana, mutta ei kaikkiin. Osa omistajista jäi lopulta mysteereiksi.

Tampereen kaupunki on tallentanut aluehallintovirastoon ostohinnan niiden osakkeiden osalta, joiden omistajiin ei saatu yhteyttä.

Osakkeiden yhteenlaskettu lunastushinta oli noin 424 euroa. Eniten rahaa meni lunastusprosessin kustannuksiin, kuten uskotun miehen ja välimiehen palkkioihin. Niihin kaupunki käytti noin 60 000 euroa.

Se helpottaa asioiden eteenpäin viemistä, kun on vain yksi omistaja.

– Kyseessä oli pitkä, muodollinen ja kallis prosessi, Vuojolainen luonnehtii.

Prosessi päätettiin kuitenkin viedä läpi, jotta yhtiö saatiin täysin kaupungin omistukseen. Tausta-ajatuksena oli se, että Hopealinja saatetaan myydä tulevaisuudessa, ja myynti on helpompaa, kun omistajuus on yksissä käsissä.

– Järvivesimatkailu on Tampereelle erittäin tärkeää, mutta matkailua järjestävän yhtiön omistaminen ei ole kuitenkaan kaupungin ydinliiketoimintaa. Luontevinta olisi, jos joku innokas yrittäjä ostaisi yhtiön, Vuojolainen kertoo.

Suomen Hopealinja Oy:n toimitusjohtaja Mari Vuorinen kertoo, ettei omistajuuden vaihtuminen vaikuta tähän kesäkauteen. Yhtiön strategiasta on tarkoitus keskustella vasta syksymmällä.

– Pitemmällä aikavälillä siitä on paljonkin hyötyä, kun omistajuus ei ole pirstaloitunut monen eri tahon kesken. Tämä tulee kyllä helpottamaan asioiden eteenpäin viemistä, kun on vain yksi omistaja, Vuorinen toteaa.

Vuorisen mukaan yksi yhtiön keskeisistä tulevaisuuden kehityskohteista on Viikinsaari.

– Reittiliikenne on vain osa toimintaamme. Olemme mukana kehittämässä muun muassa erilaisia tapahtumia. Tänä kesänä Viikinsaaressa järjestetään esimerkiksi perhefestarit, pienpanimotapahtuma ja hyvinvointiin keskittyvä SummerVibes.

Tämä kesä näyttää Hopealinjan osalta paljon paremmalta kuin pari edellistä vuotta.

– Tosin ei tästäkään vuodesta ihan eheä tule, sillä korona vaikutti vielä alkuvuodesta yritys- ja ryhmämyyntiin. Mutta nyt näyttää kuitenkin hyvältä, Vuorinen kertoo.

Tämän kesän myynti on samassa vauhdissa kuin vuonna 2019. Tuolloin yhtiö teki pitkästä aikaa positiivisen tuloksen.

– Meillä oli silloin takana kolmen vuoden saneerausohjelma, jonka ansiosta saimme käännettyä kurssia. Ehdimme iloita positiivisesta tuloksesta muutaman viikon, ja sitten iski korona.