Saunarauha julistetaan lauantaina Rajaportin saunalla – samalla lähetetään löylyvettä Saksaan

Saunarauha on liitetty osaksi Soul Of Sauna Week-tapahtumaa.

Rajaportin saunalla julistetaan saunarauha lauantaina 11. kesäkuuta kello 15. Saunarauha julistetaan useilla eri kielillä. Kansainvälisestä Savusaunaklubista muistutetaan, että saunarauha on satoja vuosia vanha suomalainen perinne, joka on peräisin Ruotsin vallan ajalta. Saunarauha vahvistettiin Ruotsin vallan ajan Suomessa Mauno Eerikinpojan kaupunkilaissa vuonna 1349 ja Kristofferin maalaissa vuonna 1580.

Kansainvälinen savusaunaklubi on elvyttänyt tämän vanhan saunaperinteen ja on julistanut vuodesta 1995 lähtien kaikkia koskevan saunarauhan suomalaisen saunan päivänä, kesäkuun toisena lauantaina.

Lauantaina Rajaportin saunalta lähtee liikkeelle myös Löylyvesimaraton. Ennen saunarauhan julistusta haetaan järvestä löylyvettä saunasankoon, joka lähetetään matkaan kohti Saksan Stuttgartia. Tampereelta vesi viedään ensin Helsingin satamaan, josta matka jatkuu laivalla Travemündeen. Sieltä vettä kuljetetaan eteenpäin muun muassa kävellen, polkupyörällä, hevosen selässä, junalla ja autolla.

Saunaveden päätepiste on Kansainvälinen saunakongressi, joka järjestetään neljän vuoden välein. Seuraavan kerran kongressi järjestetään 24.–27.10.2022 Stuttgartissa.

Saunarauhan julistus on liitetty tänä vuonna osaksi uutta Tampereella järjestettävää Soul Of Sauna Week -tapahtuma, joka jatkuu 11. kesäkuuta asti.

Viikon aikana voi matalalla kynnyksellä tutustua seudun saunoihin ja saunaelämyksiin. Tavoitteena on lisätä alueen saunojen ja saunakulttuurin tunnettuutta.

Ylöjärveläinen Alpi Ikäheimonen on halunnut juhlistaa saunarauhaa ja Rajaportin saunaa maalaamalla uuden, naivistisen teoksen Rajaportin saunasta.

– Jouduin hiukan kiirehtimään, jotta se valmistui ennen saunarauhan julistusta.

Teos tulee esille Rajaportin saunan kahvilan näyttelyyn, jossa on jo ennestään kahdeksan Ikäheimosen maalausta.

Tämä on nyt kolmas maalaus, jonka Ikäheimonen on tehnyt Rajaportin saunasta. Aiemmilla maalauksillaan hän juhlisti vuoden 2019 saunarauhan julistusta.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut