Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen kesäkukkakausi on alkanut – työnjohtaja vinkkaa, mihin kannattaa tänä kesänä suunnata kukkia ihastelemaan

Tampereen keskustassa kukkii tänäkin kesänä kymmeniä tuhansia kukkia.

Tampereen keskustaan istutetaan tänä kesänä noin 30 000 kesäkukkaa. Ensimmäiset istutukset tehtiin viime viikolla, kun Wilhelm von Nottbeckin puisto sai kesäkukkansa.

Kukkakausi on Tampereella alkanut jo huhtikuussa, kun keskustaan tuotiin 10 000 narsissia. Kukkasesonki jatkuu perinteisesti orvokeilla toukokuussa. Tänä vuonna orvokkeja istutettiin 10 000 kappaletta.

Istutusten paikoista moni on vakio: Tampereen infran työnjohtaja Marjus Jalonen kertoo, että tärkeimmät paikat ovat keskustassa, Kalevassa ja Hatanpään arboretumissa.

– Ne pysyvät aikalailla samana vuodesta toiseen, Jalonen sanoo.

Kukkia istutetaan niin maaryhmiin kuin ruukkuihinkin. Maaryhmien kasvit tulevat istutuspaikoille suoraan viljelijältä Lempäälästä. Ruukkuihin ja pylväisiin tulevat kukat istutetaan paikalleen infran tukikohdassa. Ruukut alkoivat saada täytettä viime viikolla.

Pylväisiin on istutettu kukat jo pari viikkoa sitten. Ne lähtevät paikoilleen noin viikon sisällä.

Jos maaistutukset pysyvät suunnilleen samoilla paikoilla vuodesta toiseen, kukkapylväiden paikat hieman vaihtelevat riippuen remonteista ja tapahtumista.

– Yritetään ottaa selville tapahtumat ja muut, mitkä voisivat vaikuttaa, ettei kesän aikana tarvitse siirrellä.

Tapahtumat otetaan ylipäätään huomioon kukkaistutuksissa.

– Jos tiedetään, että on tulossa iso festivaali kesäkuun alussa, ei istuteta sitä ennen, Jalonen sanoo.

– Esimerkiksi orvokit voisi istuttaa jo huhtikuussa, mutta niitä on ihan turha viedä Keskustorille ennen vappua. Näsinpuiston suihkulähteelle orvokit istutetaan usein jo ennen vappua, kun siellä on rauhallisempaa.

Tampereen kesäkukat ovat tänäkin vuonna hyvin samanlaisia kuin aiemminkin. Pelargonioita, petunioita, begonioita ja uudenguineanliisoja.

– Niitä on eniten, sitten maustetaan vähän muilla. Vakiokasveja, jotka menestyvät ja joita ei tarvitse kauheasti nyppiä, Jalonen sanoo.

Pieniä ”uutuuksia” on tänä vuonna tulossa. Paimenpoika-patsaan ympärillä on ollut aiemmin istutuksia, mutta remonttien takia niitä ei ole ollut. Nyt patsaan ympärillä on kukkaryhmä.

Toinen on Eteläpuisto.

– Eteläpuistossa on ollut vuosikymmeniä samanlaiset istutukset, mutta nyt se on tänä vuonna vähän eri tavalla tehty, Jalonen vinkkaa.