Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iidesjärvelle tuodaan neljä uhanalaista hiehoa laiduntamaan – Niistä hyötyvät muiden muassa lepakot ja linnut

Iidesjärven itäpään rantaniittyä hoitaa tänä kesänä neljän länsisuomenkarjan hiehon lauma. Hiehot tuodaan niitylle torstaina 9. kesäkuuta Ahlmanilta.

Samaa aluetta laidunnettiin onnistuneesti myös viime kesänä. Hiehot parantavat linnuston olosuhteita pitämällä niityn avoimena ja matalakasvuisena. Myös hyönteisten määrä lisääntyy ja lajisto monipuolistuu lannan myötä, ja hyönteissyöjälintujen ravinnon saanti paranee.

Hyötyjiä ovat lintujen lisäksi lepakot sekä luontodirektiivillä suojellut viitasammakko ja täplälampikorento.

Tampereen kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että laidunnus on osa ympäristöministeriön rahoittamaa Kunta-Helmi-hanketta. Tampere kunnostaa hankerahoituksella sekä Iidesjärven että Vähäjärven linnuston oloja.

Iidesjärvi on Tampereen tunnetuin lintujärvi, jonka linnustoon kuuluvat muun muassa naurulokki, silkkiuikku, telkkä, nokikana, liejukana, satakieli ja ruokokerttunen.

Hiehoja voi katsella aidan takaa, mutta niitä ei pidä ruokkia eikä häiritä. Laidun tarjoaa naudoille sopivasti ravintoa, ja niille tarjotaan lisäksi puhdasta vettä ja kivennäistä. Eläinten vointia seurataan päivittäin.

– Varothan sähkölankaa ja huolehdi, ettei koirasi häiritse eläimiä. Koiria ei saa päästää laitumelle edes laidunkauden ulkopuolella loisriskin takia, tiedotteessa korostetaan.

Laumassa on neljä länsisuomenkarjan hiehoa. Uhanalaisia länsisuomenkarjan lehmiä on Suomessa noin 1100. Länsisuomenkarjan lehmät ovat usein punaruskeita, mutta väri voi olla vaalea tai lehmässä voi olla valkoisia läikkiä. Ahlman on länsisuomenkarjan geenipankki. Suomessa on lisäksi geenipankit itäsuomenkarjalle ja pohjoissuomenkarjalle.

Hiehot laiduntavat haassa elo-syyskuulle saakka. Laidunnusta on tarkoitus jatkaa alueella myös tulevina kesinä.