Tampereen keskustan puhtaanapitoluokitukset päivitetään. Tampereella esitetään muun muassa rautatieaseman nostamista korkeimpaan mahdolliseen puhtaanapitoluokkaan.
– Muita mahdollisia korkeimpaan luokkaan nostettavia alueita voivat olla esimerkiksi Näsinpuisto, Eteläpuisto, Emil Aaltosen puisto, Metson alue, Nalkalantori ja Nalkalantorin ranta sekä Tullintori, Tampereen kaupungin infrahallintapäällikkö Kimmo Myllynen luettelee.
Korkeimmassa puhtaanapitoluokassa oleminen tarkoittaa sitä, että puhtaanapito on erittäin intensiivistä ja puhtaanapidon tarve tarkistetaan päivittäin maanantaista sunnuntaihin. Pääsääntö on, että alueet ovat roskattomia ja kalusteet puhtaita.
Tällä hetkellä korkeimmassa luokassa ovat muun muassa Koskipuisto ja Keskustori.
Muutoksista laaditaan parhaillaan luonnosta, joka valmistunee vielä ennen kesälomia.
– Korostan, että kyse on ehdotuksesta. Luokituksia voi kommentoida, ja niistä keskustellaan eri tahojen, kuten päättäjien ja kiinteistönomistajien kanssa. Uskon, että kaikilla on kuitenkin sama tavoite eli yleisilmeen siisteys, Myllynen kertoo.
Keskusta-alueen puhtaanapitoluokitukset määriteltiin vuonna 2013. Myllynen kertoo, että luokituksia on syytä päivittää, sillä kaupunkia on täydennysrakennettu isosti.
– Nyt käydään läpi ne alueet, joiden puhtaanapidon tasoa on syytä tarkastella uudelleen.
Tällä hetkellä puhtaanapidossa on seitsemän eri luokitusta, joista ylin on P1s.
Tampereen siisteyteen on liittynyt viime vuosina ristiriitaisuutta; samalla, kun siistittävien alueiden määrä on lisääntynyt, määrärahat ovat vähentyneet. Esimerkiksi vuonna 2019 viheralueiden hoidosta vähennettiin 200 000 euroa.
Tampereen Infran työpäällikkö Teemu Kylmäkoski kertoo, että uusien alueiden kasvun pitäisi näkyä myös puhtaanapidon määrärahoissa.
– Puhtaanapitoon liittyy myös sään mukanaan tuomaa epävarmuutta. Meillä on takana kaksi vaikeaa talvea ja kaksi koronakesää. Samalla polttoainekustannukset ovat nousseet, ja odotettavissa on myös palkkojen sekä tarvikkeiden hintojen nousua.
Jääkiekon MM-kisat osoittivat sen, mitä rahalla saa. Tampereen keskusta oli kisojen aikana erittäin siisti. Kylmäkoski arvioi, että keskustan siistinä pitäminen maksoi kolmen viikon ajalta noin 30 000–50 000 euroa ylimääräistä.
– Hinnassa on vielä iso haarukka, sillä kisat ovat vasta päättyneet, eikä kaikkia laskuja ole vielä tullut.
Kisojen aikana keskustaa siivottiin intensiivisesti.
– Katuja harjattiin ja pestiin koneellisesti. Lisäksi alueella kierrettiin jalkapartioissa ja iltaisin paraatipaikoilla tehtiin vielä tarkastuskierros. Keskustaan tuotiin myös 130 ylimääräistä roskista. Osa niistä tuotiin jo ennen vappua, ja niistä osa jätetään keskustaan kesäksi, Kylmäkoski kertoo.