Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suosittu Tampereen Poliisimuseo on nyt myös Vuoden museo! 

Museo on pieni jättiläinen, jonka ammattimaisuus on noussut parrasvaloihin.

Tampereen Poliisimuseo on noussut parrasvaloihin, sillä museo on nimetty Vuoden museoksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kyseinen titteli tuli Tampereelle.

Raati listasi lukuisia seikkoja, jotka nostivat Poliisimuseon kärkeen. Ansioista päällimmäisenä loistaa ammattimaisuus.

– Se tuntuu erityisen hyvältä, että palkinnossa on huomioitu kaikki se työ, joka ei näy ulospäin. Tämä museo ei ole savijaloilla seisova jättiläinen, Poliisimuseon johtaja Tiina Tuulasvaara-Kaleva kertoo.

Museo on esimerkki siitä, että pienelläkin porukalla on mahdollista saada aikaan suurta. Poliisimuseon johtajan, intendentti Tiina Tuulasvaara-Kalevan lisäksi museossa työskentelee vakituisesti kolme tutkijaa: Panu Rissanen, Juha Vitikainen ja Maritta Jokiniemi. Palvelu- ja viestintävastaavana toimii Sari Mansikkamäki.

– Vaikeusaste kasvaa, kun on enemmän sakkia. Meillä ei ole reviiriristiriitoja, sillä kaikki tekevät kaikkea. Toisaalta näin pieni porukka on myös haavoittuva, jos useampi henkilö on sairaana.

Museon kokoelma täydentyy jatkuvasti uusilla esineillä. Kokoelmassa on tällä hetkellä noin 20 000 esinettä ja yli 100 000 valokuvaa. Osa esineistä liittyy rajuihin rikoksiin, kuten Hermannin kauppakeskukseen iskussa käytetty miekka. Kaikki esineistö ei ole silti rankkaa materiaalia.

– Meillä on muun muassa mittava viestilaitekokoelma, kattavasti virkapukuja ja liikenteenvalvontavälineistöä, Rissanen luettelee.

– Ja onpa meillä myös poliisimopo, joka on ainoa laatuaan, hän lisää kuriositeetiksi.

Tuulasvaara-Kaleva kertoo, että näyttelytoiminnassa tasapainoillaan jatkuvasti sen kanssa, mitä näyttelyihin voi laittaa esille ja miten asiat esitellään.

– Monessa museossa kannetaan huolta tekijänoikeuksista. Me taas huolehdimme henkilösuojasta. Näyttelyissä ei esimerkiksi kerrota uhrien tai rikoksen tekijöiden nimiä, sillä tarkoitus ei ole vahingoittaa heitä enää enempää.

Yksittäisten rikosten sijaan museossa pohditaan ilmiöitä.

– Teemoja mietitään työryhmissä. Yksi tämän hetken teema on sellaiset nuorisojengit, jotka eivät ole osa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Poliisimuseo sijaitsee Hervannassa, ja museoon on ilmainen sisäänpääsy. Museo esittelee Suomen poliisin historiaa ja toimintaa keskiajalta nykypäivään asti. Museossa on myös vaihtuvia näyttelyitä ja lapsille tarkoitettu osasto.

Nyt esillä olevan vaihtuvan näyttelyn aiheena ovat taideväärennökset. Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa -näyttely esittelee keskeisiä Suomessa tehtyjä taiderikoksia ja niiden poliisitutkintaa.