Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Johanna Vehkoo on valittu Tampereen yliopistoon journalistiikan työelämäprofessoriksi

Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorin tehtävään on valittu lukuvuodeksi 2022–2023 journalisti ja tietokirjailija Johanna Vehkoo. Hän on erikoistunut toimittajan työssään disinformaatioon ja faktantarkistukseen. Hän aloittaa tehtävässään elokuussa 2022.

Vehkoon työelämäprofessuurivuoden kantavana teemana on journalismin suhde faktuaalisuuteen ja misinformaatioon sekä toisena teemana journalismin suhde uuteen teknologiaan.

– Kiinnostuin itse misinformaatiosta ja faktantarkistuksesta 2010-luvun alussa, kun kirjoitin ensimmäistä kirjaani Painokoneet seis – Kertomuksia uuden journalismin ajasta (Teos, 2011). Sittemmin näistä teemoista on tullut vuosi vuodelta yhä suurempi osa työnkuvaani, Vehkoo toteaa tiedotteessa.

Vehkoo on  tämän aihepiirin johtavia asiantuntijoita Suomessa: hän on kirjoittanut Ylelle Valheenpaljastaja-juttusarjaa vuodesta 2015 ja tehnyt myös samannimistä podcastia, kirjoittanut vuonna 2019 julkaistun Valheenpaljastajan käsikirjan sekä opettanut tiedon verifioinnin ja faktantarkistuksen käytännön taitoja vuosien aikana tuhansille ihmisille.

– Ainakin vuodesta 2015 lähtien on voinut hyvin perustein sanoa, että misinformaation tunnistamisen ja faktantarkistuksen taidot eivät ole koskaan olleet niin tärkeitä kuin juuri nyt. Ensin syynä oli pakolaiskriisi ja rasistinen disinformaatio, sitten Yhdysvaltain vaalit ja Brexit-äänestys, seuraavaksi pandemia ja harhaanjohtava terveystieto. Nyt tietenkin sotaan kuuluvat informaatiovaikuttaminen ja propaganda.

Johanna Vehkoo on Tampereen yliopiston alumni. Han on valmistunut vuonna 2008.

– Odotan innokkaasti opiskelijoiden tapaamista. On kiinnostavaa nähdä, miten journalismin yliopisto-opetus on muuttunut sitten omien opiskeluaikojeni.

– Pyrin siihen, että työpajakursseilleni osallistuvista opiskelijoista tulee Suomen kärkeä tiedon verifioinnissa, hän suunnittelee.

Työelämäprofessoriksi valitaan vuosittain kokenut journalisti, jonka odotetaan jakavan tietojaan ja kokemustaan alan opiskelijoille sekä antavan panoksensa journalismin opetuksen ja tutkimuksen kehittämiseen, toteaa Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan dekaani Jyrki Vuorinen.

– Valintaryhmän perustelut Johanna Vehkoon valinnalle ovat vahvat. Vehkoo on erittäin ansioitunut journalisti ja journalismin tutkija. Hän on julkaissut useita kirjoja ja artikkeleita journalismin digitalisoitumisesta, faktantarkastuksesta, joukkoistamisesta journalismin tiedonhankinnassa sekä verkossa tapahtuvasta häirinnästä. Vehkoolla on poikkeuksellisen korkeatasoinen osaaminen faktantarkastuksessa ja disinformaation tunnistamisessa, ja häntä voi pitää niiden osalta alan kärkiasiantuntijana Suomessa.