Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Melkein arvasin, mitä Panu kysyy” – Uusi Koskinen-tarina syntyi kahdelta mieheltä kahdessa vuodessa

Uusi Komisario Koskinen -tarina on ollut Seppo Jokiselle ja Panu Raipialle lähes kahden vuoden hanke.

Mulle tuli puhelu, aloittaa kirjailija Seppo Jokinen tarinan.

Soittaja oli teatterijohtaja Panu Raipia ja elettiin loppukesää 2020. Tarkoitus oli piipahtaa yhdessä kahville.

– Melkein arvasin, mitä Panu minulta kysyy. Ei varmaankaan töihin teatterin narikkaan tai näyttämölle ensirakastajaksi, jatkaa Jokinen.

– Sepon puhelinnumeron saaminen vaati melkoisen salapoliisityön, muistaa Raipia.

Sen jälkeen kaikki eteni nopeasti ja helposti. Jokisen arvauskin osui oikeaan.

Kaksikko sopi Sisko ja sen veli -pubissa tuovansa Jokisen komisario Koskisen Tampereen Komediateatterin kesäteatteriin.

Raipian mukaan teatteriversio Koskisesta oli pyörinyt mielessä jo vuoden päivät. Puhelimeen hän tarttui tilanteessa, jossa oli teatterilla takana ensimmäinen koronakesä.

Loppu räjäytettiin uusiksi vielä viime viikolla.

– Kesäteatterissa, jossa esitetään yksi suuri tuotanto, on riski sen onnistumiseen suuri. Kesällä 2020 kesäteatteriesitystä ei ollut lainkaan ja kesällä 2021 esitettiin puolilla katsomoille. Suurelle yleisölle tutut Jokinen ja Koskinen pienentävät riskiä merkittävästi.

Työnjakokin löytyi luontevasti: Jokinen kirjoittaa tarinan, jonka Raipia dramatisoi näytelmätekstiksi.

Tähän mennessä 27 Koskinen-dekkaria kirjoittaneelle Jokiselle kokonaan uuden tarinan tekeminen yhteistyössä jonkun toisen kanssa on ensimmäinen kerta. TTT:n Komisario Koskinen vuodelta 2009, radiokuunnelmat ja tv-sarja Koskinen perustuvat kaikki kirjan teksteihin.

– Kyllähän Panu antoi jo selvän osviitan siitä, että hän haluaa olla uskollinen sarjan hengelle ja hahmoille.

Jokinen laittoi prosessille yhden ehdon. Kirjailija vaati, että kirjoitusprosessin aikana pitää olla rehellinen ja asioista antaa palautetta suoraan. Lupaukselle tuli käyttöä heti alkuun, kun Raipia palautti ensimmäinen muun muassa Tampereen kulttuuripääkaupunkihakemuksen ympärille kietoutuneen synopsiksen takaisin.

Seuraavasta ideasta päästiin eteen päin jouheasti. Noin 80 sivun tarina proosamuodossa oli valmis helmikuussa 2021. Sen jälkeen tekstiä on hiottu tiiviissä yhteistyössä.

– Loppu räjäytettiin uusiksi vielä viime viikolla. Kyseessä on kantaesitys ja vaikka tarinan isä on luonut hiekkalaatikon reunat, niin lopputulos on koko työryhmän työn kompromissi, taustoittaa Raipia.

Odotuksista kertoo se, että kaksikon palaveri-istunnot vakiopaikaksi muodostuneessa Siskossa ja se veljessä keskeytyivät säännöllisesti.

– Monet ihmiset ovat tulleet kertomaan, että ovat lukeneet kaikki kirjat. Kirjasarja ja sen hahmot ovat tulleet läheisiksi, kertoo Raipia.

Uutuusnäytelmä Komisario Koskinen ja pahanpuhujat saa kantaesityksensä torstaina 9. kesäkuuta. Tarinasta paljastetaan sen verran, että lähtökohtana on Tammelantorin mustamakkarakioskista kesäaamuna löytyvä ruumis.

Tapahtumat kietoutuvat totutusti Tampereelle, mutta rikosten selvittely käyttää tarinan myös Kuopiossa.

– Toinen kaupunki voi olla oikeastaan mikä tahansa, jolla näytelmää voidaan paikallistaa muualle. Meillä on toive, että tekstiä voitaisiin esittää myöhemmin myös muualla, kertoo Raipia.

Raipian mukaan uudenkaan tekstin tekeminen yhdessä Jokisen kanssa ei jäisi ainakaan hänestä kiinni. Kirjailijakaan ei laita hanttiin.

– Olisin heti valmis. Tämä oli oikein mieluinen projekti.