Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Liisa Roineen ja Seppo Mäen kesä kuluu Petsamossa ja Saimaalla – "Voisin kyllä vieläkin näytellä, jos tarjottaisiin nuoren miehen roolia"

Vireä näyttelijäpariskunta on viihtynyt kauniissa Petsun kodissaan tasan 50 vuotta.

Liisa Roine ja Seppo Mäki olivat vuosikymmeniä Tampereen Teatterin ydinryhmää.

Pariskunta on ollut jo parikymmentä vuotta eläkkeellä, mutta jatkanut näyttelemistä vuosikausia sekä TT:ssa että Komediateatterissa.

– Voisin kyllä vieläkin näytellä, jos tarjottaisiin nuoren miehen roolia, nauraa Seppo.

Eikä ajatus mahdoton olekaan – niin kepeästi käy kulku ja silmissä on yhä poikamainen pilke. Eipä uskoisi, että hän täyttää viikon päästä 85 vuotta.

Kuntoaan Seppo hoitaa kävelylenkeillä monta kertaa päivässä. Usein lenkkeilijä päätyy Tammelantorille Hannan Kahvikeitaalle.

– Siellä saattaa tavata tuttuja, vaikka suuri osa lapsuudenystävistä on jo kuollut. Tori tuli tutuksi jo lapsena, jolloin koti oli Kaivokadulla. Myöhemmin muutimme Veljeslinnaan; isä oli haavoituttunut sodassa.

Voisin kyllä vieläkin näytellä, jos tarjottaisiin nuoren miehen roolia.

Myös vaimo Liisa Roine on syntyperäinen tamperelainen. TTT:n suositun näyttelijän Eero Roineen perhe asui Voiman talossa. Liisa ja Seppo ovat Tampereelle perustetun digitaalisen Teatterimuseon aktiiveja ja Liisan aika on viime vuosina mennyt filmattuihin näyttelijähaastatteluihin.

Pariskunta tapasi toisensa Teatterikoulussa, seurustelu alkoi kolmannella vuosikurssilla. Valmistumisen jälkeen pari näytteli kaksi vuotta Kotkassa ja palasi Tampereelle vuonna 1963. Kumpikin sai kiinnityksen Tampereen Teatteriin, jossa he viihtyivät peräti neljäkymmentä vuotta ja jatkoivat pitkään eläkkeelläkin.

Hämeenpuiston, Tesoman, Kuninkaankadun ja Miljoonatornin jälkeen koti löytyi Petsamosta, jossa on asuttu tasan 50 vuotta.

– Alina syntyi vuonna 1967 ja Aleksi 1968, joten tarvittiin lisää tilaa. Paritalon toiseen päätyyn muutti Liisan äiti Sylvi ja hän oli suurena apuna lastenhoidossa. Näyttelijöiden työ on iltapainotteista ja mummi antoi lapsille turvallisen lapsuuden, kiittelee pariskunta.

Sylvi Roine eli 99-vuotiaaksi ja hänen jälkeensä paritaloon muutti Alina perheineen.

– Nyt vanhemmat pojat ovat jo omillaan, mutta 18-vuotias Eino on meille korvaamattomana apuna varsinkin hankalissa tietokone- ja matkapuhelinasioissa. Myös Einon veljen vikkelä musta kääpiövillakoira Turo vierailee usein meitä viihdyttämässä ja saa tietysti palkkioksi herkkuja.

Petsun kodin piha on kuin paratiisi. Näin alkukesästä se on sinisenään scilloja, mutta lukuisat perennat puskevat jo maasta. Puutarhanhoito on Liisan oma harrastus.

– Olen pyrkinyt laittamaan kukkia niin, että osa kukkii vielä syksylläkin.

Se onkin tarpeen, sillä pariskunnalla on kesämökki Savossa, Enonkoskella, Ihamaniemen saaressa, ja siellä ollaan viikkoja.

– Seutu on tamperelaisten näyttelijöiden suosiossa. Eila-siskoni ja hänen miehensä Vili Auvinen saivat vihiä kauniista saaresta ja läheltä löysivät pian kesäpaikan myös Pasaset, Mäet, Majanlahdet ja Esko Roine perheineen. Saimaa on suurenmoinen, mutta matka – noin 350 kilometriä – on tietysti aika pitkä. Venematkaa saareen on vielä pari kilometria, kertoo Liisa.

– Mökki oli alkuun aika vaatimaton, mutta vuosien mittaan sitä on laajennettu niin, että koko suuri suku mahtuu vierailuille. Mukavuutena siellä on sähkö. Sauna on veden ääressä ja siellä on ihanat kalliorannat ja myös hiekkaranta. Mökillä ovat aina viihtyneet myös lapset ja nyt myös lastenlapset – kuusi poikaa, iloitsevat Liisa Roine ja Seppo Mäki.