Tulli paljasti useita ilma-aseiden salakuljetuksia – aseita on myyty luvattomasti suomalaisyrityksissä

Suomen Tulli on paljastanut vuosina 2021–2022 useita luvanvaraisten tehokkaiden ilma-aseiden maahantuonteja, joissa yksityishenkilöillä ei ole ollut laillista lupaa tuoda aseita maahan. Lisäksi tehokkaita ilma-aseita on tuotu maahan myyntitarkoituksessa ja myyty edelleen suomalaisissa alan yrityksissä.

Tulli takavarikoi vuonna 2021 ulkomailta Suomeen saapuneista postilähetyksistä aseita, joiden epäiltiin olevan tehokkaita ilma-aseita. Tehokkaalla ilma-aseella tarkoitetaan vuonna 1950 tai sen jälkeen valmistettua, ilman tai muun kokoon puristetun kaasun paineella toimivaa esinettä, jonka piipun pienin sisähalkaisija on yli 6,35 millimetriä.

– Teimme etsinnät alan yrityksiin maaliskuussa ja tässä yhteydessä takavarikoimme noin 140 tehokasta ilma-asetta, joita epäilemme laittomasti maahantuoduiksi. Yrityksillä ei ole ollut oikeutta tuoda ilma-aseita kaupallisessa tarkoituksessa maahan ja myydä niitä edelleen ilman Poliisihallituksen myöntämiä lupia, kertoo tutkinnanjohtaja Kimmo Kaunisto tiedotteessa.

Tullin Poliisihallitukselta saaman lausunnon mukaan Umarex-merkkiset ilma-aseet T4E HDR50 ja T4E HDS68 täyttivät tehokkaan ilma-aseen määritelmän. Lausunnon perusteella maahantuojien toiminnassa oli syytä epäillä ampuma-aserikosta, koska heillä ei ollut ampuma-aselain mukaisia edellytyksiä tuoda aseita maahan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut