Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampere kysyy halukkuutta mökin muuttamiseen asunnoksi Teiskossa – Voi helpottua tulevaisuudessa

Tampereen kaupunki selvittää mahdollisuuksia muuttaa lomarakennusten käyttötarkoitusta pysyvään asumiseen Pohjois-Tampereella.

Aiheesta on avattu verkkokysely, joka on avoinna heinäkuun loppuun.

Selvitykseen liittyen kartoitetaan alueen loma-asukkaiden sekä lomarakennusten ja rakentamattomien lomarakennuspaikkojen omistajien halukkuutta käyttötarkoituksen muuttamiseen sekä mielipiteitä muuttamisen puolesta ja vastaan.

Kiinnostus lomarakennusten käyttötarkoituksen muuttamiseksi vakituiseen asumiseen on lisääntynyt. Tampereella poikkeamispäätöksiä käyttötarkoituksen muutoksiin on myönnetty niillä lomarakennuspaikoilla, jotka ovat todistettavasti alun perin asuinkäyttöön tarkoitettuja.

Pohjois-Tampereen strategisen yleiskaavan mukaan käyttötarkoituksen muutokset ovat jatkossa mahdollisia myös kyläalueilla ja palvelujen saavutettavuuden kannalta suotuisilla alueilla, mikäli rakennuspaikan pinta-ala on vähintään 5000 neliömetriä tai keskitettyyn viemäriverkostoon liitettynä vähintään 2000 neliömetriä.

Strateginen yleiskaava on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 16.4.2021, mutta valituksen vuoksi se ei ole vielä lainvoimainen eikä uusia periaatteita voida vielä noudattaa.

Pohjois-Tampereen strategisesta yleiskaavasta päätettäessä kaupunginvaltuusto hyväksyi toivomusponnen, jossa edellytetään laajempaa selvitystä loma-asuntojen käyttötarkoituksen muutoksista pysyvään asumiseen. Asia on kirjattu myös pormestariohjelmaan.

Erityisesti lomarakennusten haltijoiden ja rakentamattomien lomarakennuspaikkojen maanomistajien toivotaan vastaavan kyselyyn. Vastauksia toivotaan myös alueen vakituisilta asukkailta. Mikäli lomarakennusta ei ole, voi kyselyyn vastata soveltuvin osin.

Tarkoituksena on saada käsitys käyttötarkoituksen muutoshalukkuuden kokonaismäärästä ja sijainnista Pohjois-Tampereella, esimerkiksi kyläalueiden läheisyydessä. Tärkeää olisi saada myös mielipiteitä käyttötarkoituksen muuttamisesta. Tietoa voidaan käyttää laadittavan selvityksen vaikutusten arvioinnissa.

Kyselyn vastauksena annettavia yksittäisen kohteen tietoja ei julkisteta eikä niitä tulevaisuudessa käytetä mahdollisessa lomarakennuksen käyttötarkoituksen muutoksen luvittamisessa. Kaikille avoin nettikysely on vastattavissa 31. heinäkuuta. Vastaamisen on arvioitu kestävän 10–15 minuuttia.