Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen Pyrintö muisteli lähihistoriansa kansien väliin – " Halusimme koota tähän kaikkea. Voi sitä varmaan sanoa sillisalaatiksikin"

Jarmo Hakanen ja Heikki Järvelin harmittelevat seurahistoriikkien tekemisen vähentymistä.

Muistatko, kun Sergei Bubka, Frank Fredericks ja Jonathan Edwards kilpailivat Ratinassa tai, kun Tommi Evilä ponnisti MM-pronssille? Missä olit, kun Tampereen Pyrintö voitti viimeksi koripallon miesten SM-kultaa? Unohtamatta yleisurheilun U20-ikäluokan MM-kisoja, jota tähditti muun muassa Armand Duplantis.

Näitä riittää. Pyrintö on koonnut tuoreeseen 125-vuotishistoriikkiinsä tapahtumat, tarinat ja tilastot viimeiseltä 25 vuodelta.

Mukana on tietysti myös seuran toimintaa ensimmäiseltä sadalta vuodelta 1896–1996, mutta ne vuodet on tällä kertaa käyty läpi pikakelauksella.

– Tämä on jo neljäs Pyrinnön historiikki. Ensimmäinen tuli 1926, seuraava 1946 ja kolmas 1996. Urho Salon toimittama 100-vuotiskirja oli niin kattava, että emme enää menneet menneisiin vuosiin niin syvälle, Pyrinnön entinen toiminnanjohtaja, liikuntaneuvos Jarmo Hakanen kertoo.

Hän on yhdessä kunniapuheenjohtaja Heikki Järvelinin kanssa päävastuussa 125-vuotiskirjan työstämisestä. Konkarit sanovat, että tekemistä helpotti huomattavasti, kun kummallakin on erittäin pitkä päivittäinen kokemus Pyrinnön ympärillä olevista asioista.

– Halusimme koota tähän kaikkea. Voi sitä varmaan sanoa sillisalaatiksikin, Hakanen naurahtaa.

Teokseen onkin otettu muun muassa kirjoittajavieraita seuran ulkopuolelta, urheilijahaastatteluita sekä seuran puuhaihmisten tarinoita näkökulmalla Pyrintö omin silmin.

Jarmo Hakanen ja Heikki Järvelin harmittelevat sitä, miten vähän suomalaiset urheiluseurat julkaisevat enää nykyään seurahistoriikkejä.

Historia pysyy varmimmin tallessa kovien kansien välissä.

– Kun joku jossain kyselee seuran vanhoista asioista, hänelle sanotaan, että katso netistä, Hakanen ihmettelee.

Tampereen Pyrintö on tänä päivänä 2500 jäsenen yleisseura. Monen lajin seura voi hyvin. Perusta on edelleen vahvassa vapaaehtoisuustoiminnassa.

Kansalliset ja kansainväliset menestykset ovat arkityön bonusta ja arkea ovat jo suuret kilpailut.

– Kaikkein tuoreimmat Pyrinnön menestykset ovat koripallon U19-poikien ja U17-poikien Suomen mestaruus sekä sijoittuminen Tiomilassa parhaana suomalaisjoukkueena, toiminnanjohtaja Elisa Hakanen sanoo.