Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuteen raja-alueen kaupunginosaan suunnitellaan kauppakeskusta – "Kun katsoo Tampereen karttaa, niin meillä on selkeästi itäpuolella vajausta kaupallisella puolella"

Tampereen seudun karttaa katsoessa itäpuolella on kaupallista vajausta, perustelee hankkeen vetäjä.

Kangasalan Lamminrahkaan aiotaan rakentaa 20 000 neliön kauppakeskus.

Kauppakeskuksen rakentavat kangasalalainen Rakennusliike Tikirak ja tamperelainen Suomen Aluerakennuttaja SARA.

– Tämä on meille rakentajana erittäin merkittävä juttu. Mittakaava on iso, tämä tulee työllistämään omaa paikallista väkeä erittäin paljon, sanoo Tikirakin toimitusjohtaja Jouni Walden.

Rakentamisen on arvioitu työllistävän ihmisiä 50 henkilötyövuoden verran.

Tavoitteena on, että kauppakeskusta aletaan rakentaa vuonna 2023. Valmista pitäisi olla vuonna 2025.

SARAn hallituksen puheenjohtaja Tino Nurmi sanoo, että alueen kaava on lähdössä liikkeelle kesän aikana. Luonnossuunnittelu on alkamassa ensi viikolla. Nurmen mukaan tarve on lähtenyt Kangasalan kaupungin suunnalta.

– Näkyy tilastoista, kuinka raha valuu Tampereen puolelle.

Raha valuu Tampereen puolelle.

Nurmi myös muistuttaa, ettei uusi kauppakeskus palvele pelkästään Lamminrahkan asukkaita. Kymmenen minuutin säteellä alueesta asuu yli 100 000 ihmistä, paikan ohi kulkee joka vuorokausi 20 000 autoa ja itse Lamminrahkan alueelle on suunniteltu koteja vajaalle 10 000 ihmiselle. Nämä tekevät Nurmen mukaan alueesta houkuttelevan.

– Kun katsoo Tampereen karttaa, niin kyllä meillä on selkeästi itäpuolella vajausta kaupallisella puolella. Se on painottunut Pirkkalan ja Länsi-Tampereen alueelle. Hyvä, että saadaan tällekin puolelle, Nurmi sanoo.

– Tarpeesta kertoo se, että meidän varausaste tällä hetkellä on 70 prosenttia.

Sitä, mitkä kaupat Lamminrahkaan tulevat sijoittumaan, ei Nurmi vielä paljasta.

– Se on tilaa vievän kaupan aluetta. Valtakunnallisia toimijoita, alueen palvelutaso nousee huomattavasti itäpuolella, Nurmi muotoilee.

Ainakin päivittäistavarakauppa tulee alueelle.

– Kyllähän siinä tulee heti tarvetta kaupan puolelle, kun asuntoja alkaa valmistumaan. Ensimmäisen kysytään, että missä käydään kaupassa, Walden sanoo.

Nurmen mukaan kauppakeskuksen sijaan voitaisiin myös puhua retail parkista.

– Kaikki ovat tilaa vieviä kauppoja ja kaikkiin kuljetaan omasta sisäänkäynnistä.

20 000 neliön alalle on tulossa 7–10 eri toimijaa. Suurimmat liiketilat tulevat olemaan noin 3 000 neliömetriä.

Tavoitteena on, että uuden kauppakeskuksen alueella voitaisiin osin tuottaa itse tarvittava energia.

– Tavoitteena on saada katto täyteen aurinkokennoja, joilla voitaisiin kesäaikaan hoitaa kauppakeskuksen jäähdytys kokonaan ja syys- ja kevätaikana muuta sähköntarvetta kompensoida.

Hankkeen kustannusarvio on 50-70 miljoonaa euroa. Maailmantilanne voi kuitenkin vielä vaikuttaa.

– Tilanne, mikä rakennusmarkkinassa juuri nyt on, ei ole terve. Suuntaan tai toiseen varmasti jotain stabiloitumista puolen vuoden tai vuoden aikana tapahtuu, Nurmi arvioi.

– On onni, että alkaa vasta vuoden päästä rakentua. Markkinahäiriön on pakko korjaantua, tämä on niin poikkeavaa, Walden täydentää.