Reinikaisen poika -sarja jäi tekemättä, mutta paineita konstaapelin tv-paluulle on yhä – "Olemme pitäneet riman aika korkealla..."

Reinikainen-sarjan ensiesityksestä tulee 29. toukokuuta kuluneeksi 40 vuotta.

Tankki täyteen -sarjasta tutun konstaapelin nimikkosarjasta esitettiin ensin tunnin avausjakso ja 15 puolen tunnin jaksoa esitettiin kahden viikon välein syksystä 1982 kevääseen 1983.

Sen jälkeen uusintakierroksia on tullut säännölisesti ja sarja on ollut nähtävissä Yle Areenassa.

Ensiesityksen jälkeen Reinikainen-hahmo on elänyt eri kulttuurimuodoissa. Jo 1980-luvulla Reinikaisen esittäjä Tenho Saurén löi rahoiksi lähinnä huoltoasemilla myydyillä vitsikaseteilla, joilla reinikaisenkaltainen poliisihahmo tarinoi. Myös market- ja avajaiskeikkaa riitti useita vuosia.

Tällä vuosituhannella Tankki täyteen ja Reinikainen ovat siirtyneet kesäteatterimaailmaan. Ensimmäinen Tankki täyteen -versio nähtiin kesäteatterissa Orimattilassa vuonna 2008.

Sen jälkeen Tankin kuudesta huoltoasemajaksosta ja viidestä maalle muutto -episodista on tehty yhteensä noin 50 teatterisovitusta. Reinikainen-sarja on poikinut viisi.

Vaikka Jussi Tuominen ja Neil Hardwick loivat sarjat Ylen leivissä, hallinnointioikeudet sarjoihin ja niiden hahmoihin ovat jääneet heille.

Käytännössä Reinikainenkaan ei esiinny missään ilman kaksikon lupaa.

– Olemme pitäneet kesäteattereita lukuun ottamatta riman aika korkealla.

Ruutuunkin Reinikaisen paluuseen on ollut paineita. Elokuvaohjaaja Risto Orko kysyi Tankki täyteen -sarjan elokuvaoikeuksia jo 1970-luvun lopulla. Tämän torppasi Yle.

Tenho Saurénin kuoltua osa sarjan muista tekijöistä ehdotti Tuomiselle ja Hardwickille Reinikaisen poika -sarjaa, jossa konstaapelin Amerikassa opiskellut poika palaisi Suomen toteuttamaan matkalla oppimaansa ja Suomessa tuolloin pinnalla ollutta nollatoleranssi-ajatusta.

– Totesimme, että tästä voi tehdä poliisisarjan sotkematta Reinikaista siihen. Idea jäi tähän.

Viimeisin kysely tv-sarjasta tuli pari vuotta sitten, kun suomalainen tuotantoyhtiö halusi tehdä Tankki täyteen -sarjasta nykypäivän version.

– Vastasimme silloin, että tv-sarja on jo tehty. Keksikää uusia ideoita.

Lue Reinikainen-hahmon ja sarja syntyhistoria keskiviikon Tamperelaisesta.

Reinikainen-visa: Testaa 20 kiperällä kysymyksellä, oletko todellinen Reinikainen-tietäjä!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut