Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksisuuntaista väärään suuntaan, pysäköintiä jalkakäytävälle, aggressiivista käytöstä... – Ruokalähettien vaarallinen ja piittaamaton autoilu huolettaa Tampereella 

Menossa on erikoinen kissa ja hiiri -leikki, jossa autoillaan ympäri Kyttälää.

Tampereen kaupungin vastaava pysäköinnintarkastaja Sami Hurinki ja pysäköinnintarkastaja Kimmo Hellman seisovat Tuomiokirkonkadun kävelykatuosuudella katselemassa tuttujen ruokalähettien ohi ajamista. Kuljettajat eivät uskalla pysäköidä autoa kävelykadulle juuri nyt, sillä virkapukuihin sonnustautuneilta miehiltä saa tuulilasiin 80 euron pysäköintivirhemaksun. Siksi lähetit kiertävät korttelia ympäri kytäten, milloin reitti kävelykadulle avautuu.

– Lähetit ilmoittavat somessa toisilleen, missä me liikumme. He palaavat tähän heti, kun olemme poistuneet, Hellman kertoo.

Ruokalähettien korttelirallista ja laittomasta pysäköinnistä on tullut jokapäiväinen riesa. Autoja jätetään parkkiin kävelykadulle ja jalkakäytäville, eikä pysäköintimaksuja makseta.

– Sekin on erittäin huolestuttavaa, että yksisuuntaisilla kaduilla ajellaan kovaa vauhtia väärään suuntaan, Hurinki kertoo.

Villiä pysäköintiä tapahtuu myös muualla, kuten Koskikadun kääntöpaikalla, Aleksis Kiven kadulla, Keskustorilla ja siellä erityisesti bussikatoksen puolella, Juhlatalonkadulla, Varastokadulla, Peltokadulla, Tammelan puistokadulla lähellä Itsenäisyydenkatua ja Aleksanterinkadulla.

– Aleksanterinkadulla autoja jätetään paikkaan, joka on tarkoitettu hälytysajoneuvoille. Siihen ei saa edes pysäyttää autoa, Hurinki muistuttaa.

Myös lähettien aggressiivinen käytös huolestuttaa. Pysäköinninvalvonta on tehnyt tänä vuonna useita rikosilmoituksia läheteistä, jotka ovat käyneet tarkastajaan kiinni tai estäneet työntekoa.

Tilanne on riistäytynyt käsistä niin, ettei valvonta pysy enää ruokalähettien perässä.

– Pelkkä Tuomiokirkonkadun kävelykatuosuus työllistäisi yhden pysäköinnintarkastajan täysipäiväisesti, Hurinki toteaa.

Hän muistuttaa, ettei kaupungilla ole resursseja seisottaa tarkastajaa yhdellä kadunpätkällä.

– Olemme neuvoneet lähettejä ja olleet yhteydessä yrityksiin, joille lähetit työskentelevät. Mikään ei ole auttanut.

Hurinki toivoo, että poliisi ja ruokalähetit kokoontuisivat yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan asiasta. Lisäksi hän toivoo lakimuutosta, jotta pysäköinnintarkastajat voisivat puuttua muun muassa jalkakäytävillä ajeluun.

– Briteissä valtuuksia on jo lisätty. Kyse on globaalista ilmiöstä.