Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereelle ostettiin viisi ratikkaa lisää, käyttöön reilun kahden vuoden päästä

Tampereen Raitiotie Oy ja Škoda Groupiin kuuluva Škoda Transtech Oy ovat allekirjoittaneet sopimuksen viiden lisävaunun toimittamisesta Tampereelle. Kyseessä on Tampereen Ratikan vaunusopimuksen option käyttäminen.

Tampereen Raitiotie Oy tiedotti asiasta keskiviikkona

Tampereella liikennöi kaksikymmentä Škoda Groupin Kajaanin Otanmäen tehtaalla valmistamaa ForCity Smart Artic -raitiovaunua. Niistä ajossa on kerrallaan 15 vaunua.

Kun Tampereen raitiotien osa 2 Pyynikintorilta Lentävänniemeen otetaan kokonaisuudessaan käyttöön, raitiotieliikenteessä liikennöi 25 vaunua. Silloin ajossa on kerrallaan 20 vaunua. Ratikkaliikenne tällä osuudella on tavoitteena aloittaa vuosien 2024–2025 vaihteessa. Aikataulu tarkentuu Näsisaaren rakentamisen edetessä.

– Viiden vaunun sarja toimitetaan Tampereelle vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla. Edeltäjiensä tapaan vaunut tullaan nimeämään sen perusteella, minä päivänä ne nimipäiväkalenterin mukaan saapuvat. Yleisö pääsee jälleen vaikuttamaan lopullisiin nimiin äänestämällä, kertoo toimitusjohtaja Pekka Sirviö tiedotteessa.

Raitiovaunu on 37,3 metriä pitkä, 3,6 metriä korkea ja 2,65 metriä leveä ja sen paino on ilman matkustajia 56,8 tonnia. Nyt tilattavat viisi vaunua ovat samanlaisia kuin edeltäjänsä. Optiovaunujen ja niiden yhteydessä hankittavien varaosien arvo on noin 20 miljoonaa euroa.

Tampereen ratikka on Škodan ensimmäinen Suomessa valmistama pikaraitiovaunu. Škoda Transtech Oy valmistaa muun muassa raitiovaunuja yhteistyössä emoyhtiönsä kanssa Helsinkiin ja Tampereelle sekä Saksan Rhein-Neckar-alueelle ja Berliinin Schöneicheen.

– Škoda Group on tyytyväinen voidessaan sopia Tampereen Raitiotie Oy:n kanssa viiden ForCity Smart Artic-raitiovaunun toimittamisesta tamperelaisille. Artic-vaunuja on tähän mennessä myyty 230 ja uskomme tämän olevan vasta alkua menestystarinalle, Škoda Transtech Oy:n toimitusjohtaja Juha Vierros toteaa tiedotteessa.

Škoda Transtech Oy toimii myös Tampereen Ratikan vaunujen kunnossapitäjänä. Hervannan raitiotievarikolla vaunujen päivittäishuollossa ja korjaamolla työskentelee 17 henkilöä.