Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Punakynä menossa kohti listaa: Tampere valmistautuu merkittävään investointien karsimiseen ensi vuonna – "Päätökset ovat todella vaikeita ja liikkumatila on rajattu"

Tampereen kaupunki joutuu hyvin suurella todennäköisyydellä karsimaan ensi vuodelle suunniteltuja investointeja rakennuskustannusten rajun nousun takia.

Apulaispormestari Pekka Salmen (sd.) mukaan edessä on todennäköisesti sekä lykkäyksiä rakentamis- ja peruskorjaushankkeiden aloittamiseen että niiden laajuudesta tinkimisiä kustannussyistä.

– Tampere investoi nyt todella paljon. Rakennuskustannusten nousu pitää huomioida jo ensi vuoden budjetissa eli listoja täytyy nyt käydä kovalla kädellä läpi, kertoo Salmi.

Salmi pitää selvänä, ettei kaupungin investointitasoa tulla nostamaan niin, että ensi vuodelle suunnitellut työt saadaan aloitettua nykyisillä kustannuksilla.

– Tampereen tavoitteena on myös hillitä velkaantumista.

Ensi vuoden taloussuunnitelmassa uudis- ja lisärakentamiseen oli budjetoitu lähes 57 miljoonaa euroa. Peruskorjaushankkeiden ennakoitiin nousevan 65 miljoonaan euroon.

En halua hirttäytyä vielä mihinkään lukuun.

Eri arvioiden mukaan rakennuskustannukset ovat nousseet taloussuunnitelman hyväksymisen jälkeen alkuvuoden aikana keskimäärin jopa noin 20 prosentilla. Tampereen kaupunkien talonrakennusinvestointien hinnannousu ensi vuodelle olisi siis vähintään parikymmentä miljoonaa euroa.

Salmi ei tässä vaiheessa ennakoi edes työlukua, jota säästöillä haetaan.

– En halua hirttäytyä vielä mihinkään lukuun, kommentoi Salmi.

Katujen, puistojen ja liikenneväylien töihin vuoden 2023 taloussuunnitelmassa oli merkittynä yhteensä 59 miljoonaa euroa.

– Sillä rahalla, millä kaupungin infraa on tähän mennessä rakennettu, ei saada valmiiksi samaa määrää ensi vuonna. Joitain asioita joudutaan lykkäämään ja nyt priorisoidaan siihen, mikä on välttämätöntä, sanoo kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen.

Nurminen korostaa, että jo aloitetuilla työmailla lapiota on jätetä pystyyn hiekkakasaan.

– Aloitettujen töiden keskeyttäminen aiheuttaa aina haittoja ja lisäkustannuksia. Kaupunkilaisten arjen sujuvuus on varmistettava.

Budjettikehyksestä päätetään elokuussa, mutta Salmen mukaan keskustelu töiden priorisoinnista on tarpeellista aloittaa jo ennen kesälomia.

– Päätökset ovat todella vaikeita ja liikkumatila on rajattu. Talonrakennus- ja peruskorjausinvestoinneissa on paljon kouluja, jotka ovat joutuvat olemaan väistötiloissa. Tampereen kaupunki maksaa väistötiloista vuodessa 12 miljoonaa euroa, pohtii Salmi.

Nurmisen mukaan myös yhdyskuntarakentamisessa työt tyypillisesti ketjuuntuvat niin, että viivästyminen toisaalla aiheuttaakin lopulta kuluja muualla.

– Jos esimerkiksi uudelle asuinalueelle ei rakenneta katuja tai kunnallistekniikkaa, eivät rakennusliikkeet ja yksityiset omakotirakentajat pääse liikkeelle. Meidän tehtävänä on varmistaa se, että yhteiskunnan pyörät pysyvät pyörimässä. Jokainen kohde täytyy miettiä myös kaupungin strategian näkökulmasta.

Nurmisen mukaan osassa urakkasopimuksista on jo tällä hetkellä indeksiehto, jossa rakennuskustannusten hinnan kehitys vaikuttaa lopulliseen urakkahintaan.

– Tuskin kukaan rakentaja lähtee jatkossa edes tarjoamaan ilman indeksiehtoa, lisää Salmi.