Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelainen kuvanveistäjä oli rakentamassa Makongenin kylän ensimmäistä leikkipuistoa – "Keniassa on ylipäätään aika vähän leikkipuistoja"

Tamperelainen Marja Hautamäki ja Lempäälässä asuva Iina Hakkarainen osallistuivat Makongenin kylän ensimmäisen leikkipuiston suunnitteluun ja rakentamiseen.

Tampere

Riemulla ei ollut rajaa, kun leikkipuisto avattiin juhlallisin seremonioin. Liukumäen edestä leikattiin nauha poikki ja lapset saivat vihdoin kokeilla upouutta mäkeä Kenian Makongenin kylässä.

– Muistan sen ilon. Nämä lapset eivät olleet nähneet leikkipuistoa aiemmin, joten he osasivat todella riemuita siitä, Lempäälässä asuva Iina Hakkarainen kertoo.

Leikkipuisto avattiin Makongenissa 4. helmikuuta. Kyseessä oli kylän ensimmäinen leikkipuisto.

Leikkipuisto on taideyhdistys Nurjapuoli ry:n projekti, joka toteutettiin yhdessä Home Street Home -organisaation kanssa. Puiston suunnittelivat Home Street Homen Viola Wallenius ja Salim Abdalla sekä Nurjapuoli ry:n edustajat projektivastaava, kuvanveistäjä Marja Hautamäki Tampereelta, Iina Hakkarainen, Tiina Alazawi ja Saila Dehbi Alaoui. Projektissa oli mukana myös paikallinen puuseppä Salim Chulo.

– Yhteistyömme oli todella antoisaa, Hautamäki kertoo.

Aluksi hyväntekeväisyydelle etsittiin kohdetta Tansaniasta, mutta kohde muuttui matkan varrella.

– Mieleemme muistui Viola Wallenius ja Home Street Home. Otimme häneen yhteyttä ja hän innostui ajatuksesta, Hautamäki kertoo.

Wallenius on julkisuudesta monelle tuttu suomalainen, joka lähti lukion jälkeen vapaaehtoistöihin Keniaan. Wallenius on sittemmin muuttanut Keniaan ja perustanut Home Street Homen.

Leikkipuisto toteutettiin Home Street Homen toimintakeskukseen, jossa on muun muassa päiväkoti ja koulu.

Leikkipuiston suunnittelu ja rakentaminen kesti noin kuukauden. Hautamäki ja Hakkarainen olivat koko sen ajan Keniassa ja asuivat paikallisen perheen luona. – Olimme yhtä perhettä, Hautamäki kertoo.

Aluksi ajatuksena oli, että leikkipuisto toteutetaan kierrätysmateriaaleista. – Päädyimme lopulta paikalliseen puuhun, joka oli järkevin, kaunein ja kestävin ratkaisu. Paikallinen puu on todella kovaa, joten se kestää käyttöä pitkään.

Puusta ja muista materiaaleista tehtiin liukumäki, kiikkulauta, hiekkalaatikko ja keinut.

– Haluan korostaa paikallisen puusepän Salim Shulon käsillä tekemisen taitoa. Sähköt katkeilivat rakentamisen aikana usein, mutta se ei haitannut, sillä Salimin johdolla työstimme tuolloin puuta käsin, Hautamäki toteaa.

Lapset odottivat leikkipuiston valmistumista malttamattomina ja uteliaina. Hautamäki kertoo, että esimerkiksi hiekkalaatikko herätti rakennusaikana kiinnostusta.

– Yksi lapsi meni hiekkaan uimaan, sillä hän ei tiennyt, mikä tarkoitus laatikolla oli ennen kuin toimme heille hiekkaleluja.

Hakkarasen mukaan kaikkein mieluisimmalta välineeltä vaikutti hämähäkkikeinu, johon mahtuu kerralla monta lasta.

Nurjapuoli ry:n tarkoituksena on jatkaa projektia ja yhteistyötä Home Street Homen kanssa.

– Etsimme parhaillaan rahoitusta, jotta voimme tehdä viereiseen kouluun seinämaalauksia ja leikkipuiston ympärille taidetta. Siellä olisi tarvetta myös toiselle leikkipuistoille tai useammallekin. Keniassa on ylipäätään aika vähän leikkipuistoja, Hautamäki kertoo.