Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aluehallintovirasto: Ukrainasta tuotavat koirat saattavat tuoda suuren riskin raivotaudin leviämiselle

Ukrainasta tuotavien koirien maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin raivotaudin eli rabieksen leviämiselle, sillä rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, varoittaa Aluehallintovirasto.

Aluehallintovirasto sanoo tiedotteessa, että Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista.

Kaikki Suomeen tuotavat rescuekoirat on rokotettava rabiesta vastaan jo lähtömaassa, ELY muistuttaa.

Aluehallintovirasto suosittelee lisäksi, että rokotuksen ja lähtömaassa tapahtuvan kuukauden odotusajan jälkeen mitataan koiran vasta-aineet. Tämän jälkeen koira eristetään lähtömaassa vielä kolmeksi kuukaudeksi. Jos vasta-aineet ovat suojaavalla tasolla eli vähintään 0,5 IU/ml ja odotusaika (yhteensä 4 kuukautta) on täyttynyt, voi koiran tuoda Suomeen.

Rabiesrokotus ei poista rabiesta, jos koira on saanut tartunnan jo ennen rokottamista. Rabieksen itämisaika on jopa kuusi kuukautta. Se voi tarttua jo ennen oireita. Rabies johtaa nisäkkäillä oireisena aina kuolemaan, myös ihmisillä.

Aluehallintoviraston suosituksella tiukemmista maahantuonnin vaatimuksista pyritään pitämään Suomen rabiestilanne edelleen hyvänä. Ukrainan tilanteesta johtuvan kohonneen rabiesriskin vuoksi vastuullinen maahantuonti on nyt erityisen tärkeää, jotta rabies ei pääse leviämään Suomessa. Kohonneen rabiesriskin vuoksi kaikkein turvallisinta olisi pitää taukoa rescuetuonnista.

Jos tautiepäily herää tai tautitapaus todetaan, on siitä ilmoitettava välittömästi kunnan virkaeläinlääkärille, joka ilmoittaa asiasta aluehallintovirastoon.

Ilmoitettava on myös tiedot siitä, kuka on tuonnista vastaava yhteyshenkilö (jonka saa kiinni myös päivystysaikaan), mitä muita eläinyksilöitä kuljetuksessa oli sekä missä eläimet sijaitsevat.

Taudin torjumiseksi viranomaisten on saatava tarkastettua kaikki kontaktieläimet ja näiden paperit heti sekä kartoitettava mahdolliset ihmiskontaktit. Ajantasainen kirjanpito tuonneista ja tuontikoirien uusien omistajien yhteystiedoista on siis erityisen tärkeää.

Poikkeuksellisissa olosuhteissa omistajansa kanssa matkustavat lemmikit Ukrainasta tai pakottavasta tilanteesta johtuen Venäjältä voivat tulla Suomeen sotaa pakenevan omistajansa kanssa. Kaikkien Suomeen saapuvien eläinpakolaisten on käytävä eläinlääkärillä 3 päivän kuluessa maahantulosta.

Poikkeuslupa koskee kuitenkin ainoastaan sotaa pakenevien ihmisten omia lemmikkejä, ei löytöeläimiä. Kodittomien, uuteen kotiin tulevien, eläinten maahantuontia kolmansista maista koskee edelleen EU:n asettamat tuontirajoitukset. Jos koiran tuontiin liittyviä vaatimuksia ei ole noudatettu, on kyseessä laiton tuonti. Laiton tuonti on rikos.