Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mitä jos Venäjän kaasuhanat menevät kiinni? – Näin Tampereen Sähkölaitos vastaa

Maakaasua Suomeen hankkiva energiayhtiö Gasum on ilmoittanut, että riski yhtiön hankintasopimuksen mukaisten maakaasutoimitusten loppumiselle on nyt todellinen. Gasumin mukaan on todennäköistä, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen tulee loppumaan joko myöhään perjantaina 20. toukokuuta tai lauantaina 21. toukokuuta.

Tampereen Sähkölaitos on varautunut maakaasun tulon keskeytymiseen, eikä ole käyttänyt maakaasua energiantuotannossaan enää huhtikuun alun jälkeen.

– Kaukolämmöstämme noin 80 prosenttia tuotetaan juuri nyt Sarankulman pellettilämpölaitoksessa, Hervannan hakelämpölaitoksessa sekä Tammervoiman hyötyvoimalaitoksessa, jossa kaukolämpöä tuotetaan sekajätteestä. Luku lähestyy luonnollisesti sataa prosenttia sään lämmitessä, kertoo johtaja Jukka Joronen Sähkölaitoksen Energiamarkkinat-yksiköstä tiedotteessa.

Sähkölaitoksella odotetaan jo uuden Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksen valmistumista tämän vuoden lopussa. Lisäksi Sähkölaitos aikoo rakentaa Lielahden voimalaitoksen tontille 45 megawatin sähkökattilan.

Joronen korostaa, että Tampereen, Ylöjärven ja Pirkkalan kaukolämpöverkko on yksi yhtenäinen verkostonsa, jossa yksittäisten lämpölaitosten sulkeminen korvataan toisten tuotannolla, eikä muutos näy asiakkaille. Kesäkaudella, kun kaukolämpöä ja lämmintä käyttövettä tarvitaan vähemmän, laitoksia on tuotantokäytössä vähemmän kuin talvella.

– Kun verkkoon tuodaan esimerkiksi teollisuuden hukkalämpöjä, se on koko alueen etu. Kaikki investoinnit kaukolämpöön hyödyttävät myös Pirkkalan ja Ylöjärven kaukolämpöasiakkaita.

Sähkölaitoksella on alle 100 suoraa maakaasuasiakasta Tampereella, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. Sähkölaitoksen tiedotteen mukaan heihin on oltu yhteydessä ja kerrottu tilanteesta sekä keskusteltu eri vaihtoehdoista. Osa kaasuasiakkaista on jo siirtymässä kaasun sijaan kaukolämpöön kiinteistönsä lämmityksessä. Kaasua hankitaan myös Virosta Balticconnector-putken kautta sekä neuvotellaan nesteytetyn maakaasun eli LNG:n toimituksista.