Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtuustoaloite: Tampereelle ehdotetaan mikrobiystävällisiä päiväkotipihoja

Tampereelle ehdotetaan mikrobiystävällisten päiväkotipihojen pilotoimista. Kaupunginvaltuutetut Hanna Sareila (vihr) ja Mirja Salmijärvi (vihr) jättivät aiheesta valtuustoaloitteen maanantaina.

Aloitteen tekijät viittaavat tutkimustuloksiin, joiden mukaan päiväkotipihojen vehreyttäminen kasvattaa sellaisten mikrobien määrää ja lajistoa, joiden tiedetään olevan hyväksi ihmisen immuunipuolustukselle. Immuunijärjestelmä kehittyy erityisesti lapsuudessa.

Sareila ja Salmijärvi muistuttavat myös siitä, että immuunivälitteisten sairauksien ilmaantuvuuden on todettu lisääntyvän erityisesti moderneissa urbaaneissa asuinympäristöissä.

– Johtava hypoteesi onkin, että näissä ympäristöissä elävät eivät altistu riittävässä määrin ja tarpeeksi laajalle mikrobistolle, aloitteessa todetaan.

Aloitteessa ehdotetaan, että mikrobiystävällisiä päiväkotipihoja pilotoitaisiin aluksi kahdessa erilaisessa kohteessa. Toinen kohde voisi toteutua pihassa, joka on vasta rakenteilla tai peruskunnostuksen tarpeessa ja toinen jo olemassa olevaan pihaan soveltuvin osin.

– Koekäytön ja palautteen perusteella tuodaan hyväksi havaitut käytännöt Tampereen päiväkotien suunnitteluohjeeseen ja otetaan Tampereelle soveltuvat toimenpiteet käyttöön asteittain muissakin päiväkodeissa, aloitteessa ehdotetaan.