Tesoman seisakkeesta tuli hengenvaarallinen paikka Tiktok-haasteille – "Yhtä 5-vuotiasta oli isompien toimesta yllytetty raiteille hyppäämään"

Lapset ja nuoret käyttävät Tesoman seisakkeella raiteita leikkipaikkana.

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa lapset kävelevät ja kiipeilevät raiteilla Tesoman seisakkeen lähellä.

– Tesomalla on tällaista toimintaa havaittu ikävä kyllä, sanoo Väyläviraston rautatieturvallisuuden johtava asiantuntija Marko Tuominen.

Radalla liikkuminen on kielletty jo raideliikennelaissa. Lain mukaan radalla liikkumisesta voidaan tuomita sakkoja. Niiden mahdollisesta määräämisestä päättää poliisi.

Tuominen muistuttaa, että rata on tarkoitettu vain junille ja ammattilaisille. Niin radalla liikkumiseen kuin esimerkiksi laiturin reunalla istumiseen liittyy aina vaara.

– Jos ei huomaa junaa ajoissa tai jos vähän horjahtaa tasapaino ja putoaa raiteille, sitten on jo tosi kiire.

Tesoman seisake on vielä radan kaarteessa, mikä voi vaikeuttaa junan havaitsemista.

– Toivomme, että aikuiset kasvattajana puhuisivat tästä kotona ja muistuttaisivat vaarasta.

Jos havaitsee jonkun liikkuvan radalla, siitä voi ilmoittaa hätäkeskukseen.

Tesoman seisakkeen lähellä asuva mies kertoo, että raiteilla alkoi liikkua ihmisiä heti seisakkeen valmistuttua. Miehen ikkunasta näkee suoraan seisakkeelle.

– Sinnehän on nyt tosi helppoa mennä kun siihen tehtiin katetut portaat sekä hissi, jotka oikein tuntuvat kutsuvan lapsia ja nuoria, asukas toteaa.

Asukkaan mukaan raiteilla pyörii ihmisiä lähes päivittäin. Kaikki hänen näkemänsä ovat olleet arviolta alle 18-vuotiaita. Suurimman osan mies arvelee olevan 10–14-vuotiaita, mutta nuorimmat ovat olleet ala-asteen ensimmäisillä luokilla ja jopa nuorempia.

– Kuulemma yhtä 5-vuotiasta oli isompien toimesta yllytetty raiteille hyppäämään, mutta muut sen ikäiset leikkivät siellä omasta aloitteestaan. He eivät kyllä yhtään katso, tuleeko juna kun raiteiden yli juoksevat edestakaisin. Tämän ikäiset myös kiipeävät ketterästi aitojen yli päästääkseen kiskoille, joten aidat eivät heitä pidättele.

Vanhemmat teinit sen sijaan lähinnä kävelevät radalla iltahämärällä. Mies kertoo huomanneensa, että lapset tekevät selkeästi erilaisia Tiktok-haasteita.

– Suosittua on kuvata kaveria joka menee seisomaan aivan kovaa vauhtia liikkuvan junan viereen ja yrittää pysyä pystyssä kovassa ilmavirrassa. Jotkut myös käsin koskettelevat ohitse liikkuvia tavarajunien vaunuja, asukas kertoo.

Asukas kertoo, että kerran lapset laittoivat Tesomalla kiviä raiteille. Tuolloin paikalle tuli hänen mukaansa myös poliisi.

– Kerran yksi vanha mies on myös huomauttanut lapsille jostakin heidän toiminnastaan, jolloin lapset alkoivat heittelemään miestä isoilla kivillä.

Tesoman seisakkeella on näkynyt myös nuoria junabongareita, jotka osaavat miehen mukaan käyttäytyä asiallisesti ja vaaraa aiheuttamatta.

– Tosi paljon näkee myös sitä, että pikkupojat pyytävät veturinkuljettajia soittamaan torvea, ja se kuvataan Tiktokkiin. Näillä pikkupojilla on asiallinen ja fiksu tyyli, he käyttäytyvät hyvin eivätkä aiheuta itselleen eivätkä muille vaaratilanteita, vaikka ovat usein vasta 7-8-vuotiaita. He myös selkeästi seuraavat puhelimellaan junien aikatauluja ja osaavat odottaa hetken kuluttua saapuvaa junaa kamera valmiina.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut