Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tampereen lausunto Venäjän hiilijunista: nopeutta on hidastettava ja pyörävikaiset vaunut poistettava liikenteestä

Tampereen kaupunki toivoo, että raskaan raideliikenteen nopeutta hidastetaan Pispalassa. Asia käy ilmi lausunnosta, jonka kaupunki on toimittanut Väylävirastolle.

Väylävirasto on suunnitellut nopeuksien alentamista tärinän vuoksi ja pyytänyt asiasta lausuntoa Tampereen kaupungilta. Tamperelainen kirjoitti nopeusrajoituksista 5. huhtikuuta venäläisiä hiilijunia koskeneessa jutussa.

Nopeusrajoitus koskisi kaikkia yli 3 000 tonnin junia sekä yli 2 500 tonnin junia, joissa on lastattuja itäisen yhdysliikenteen vaunuja.

Tampereen kaupungin lausunnossa muistutetaan, että Pispala on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, ja Pispalan asemakaavoja ollaan parhaillaan päivittämässä. Kaavatyön lähtökohtana on arvokkaan kulttuuriympäristön säilyttäminen.

– Sijainti vilkasliikenteisen Pispalan valtatien ja pääradan välissä aiheuttaa suurelle osalle kaava-aluetta melua, tärinää ja runkomelua, lausunnossa todetaan.

Nopeusrajoitusten lisäksi alueelle tarvitaan meluesteitä sekä tärinän ja runkomelun vaimennusta radalla.

Lausunnossa toivotaan, että nopeutta rajoitetaan lännessä Vaitinaron risteyksen tietämillä kohdassa, jossa Pohjanmaantie ja junarata risteävät.

– Radan pohjoispuolelle rakentuu Santalahden uusi asuinalue noin 2 400 asukkaalle. Myös Santalahden alue hyötyisi nopeusrajoitusten asettamisesta raskaalle tavaraliikenteelle.

Lausunnossa on erityinen toive myös Tampereen kaupungin ympäristöpäälliköltä Kati Skipparilta:

– Yleisemmin olisi toivottavaa, että myös pyörävikojen valvontaa tehostettaisiin, lovipyöriä koskevia sääntöjä tiukennettaisiin ja että selvästi pyörävikaiset vaunut poistettaisiin rautatieliikenteestä melu- ja tärinähaittoja aiheuttamasta, hän kirjoittaa.