Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikollinen luikertelee lapsen maailmaan somessa – "Lasta pyydetään menemään omaan huoneeseen, suihkuun tai vessaan lukkojen taakse..."

Sisä-Suomen poliisilla on tiedossaan neljä laajaa seksuaalirikosten sarjaa Pirkanmaalla.

Sinunkin lastasi voidaan houkutella videoimaan vessassa käyntiään. Häneltä saatetaan kysellä, miltä tamponin laittaminen tuntuu ja häntä pyydetään työntämään esineitä sukuelimeen ja videoimaan tapahtumaa.

– Jos lapsi sanoo, ettei voi tehdä niin, koska äiti kuulee, häntä aletaan suostutella. Lasta pyydetään menemään omaan huoneeseen, suihkuun tai vessaan lukkojen taakse, Sisä-Suomen poliisin vanhempi rikoskonstaapeli Miia Keso kertoo.

Keso on tutkinut toistakymmentä vuotta lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Nyt työpöydällä on jälleen uusia rikosvyyhtejä, joiden epäillyt tekijät asuvat Pirkanmaalla.

Sisä-Suomen poliisilaitos tutkii parhaillaan kahta laajaa seksuaalirikosten sarjaa, joiden uhrit ovat lapsia. Niistä toiseen on kertynyt tähän mennessä 143 rikosilmoitusta ja toiseen 34.

– Odotettavissa on, että uhrien määrä on noin 250. Uhrien joukossa on sekä tyttöjä että poikia, Sisä-Suomen poliisin rikosylikomisario Sakari Tuominen kertoo.

Epäiltyjen hallusta on löytynyt satojatuhansia kuvia ja kymmeniätuhansia videoita, joiden sisältö täyttää lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tunnusmerkit.

Lisäksi poliisilla on tiedossaan kaksi muuta vastaavanlaista rikossarjaa, mutta niiden aktiivista tutkintaa ei ole vielä aloitettu resurssipulan vuoksi.

Ei päästetä vieraita aikuisia sinne peiton alle, vessakäynneille ja pukuhuoneisiin.

Sisä-Suomen poliisilaitos järjesti viime viikolla poikkeuksellisen tiedotustilaisuuden, jonka pääviesti kohdistettiin lasten vanhemmille.

– Liian usein keskustelu ajautuu pohdintaan siitä, syyllistyykö vanhempi rikokseen selvittäessään, mitä lapsi puhelimellaan tekee, Tuominen totesi.

Hän muistutti, että vanhemmilla on velvollisuus valvoa lapsen sosiaalista elämää myös sosiaalisessa mediassa.

– Ei kannata päästää näitä vieraita aikuisia sinne peiton alle, vessakäynneille ja pukuhuoneisiin. Miksi puhelimen pitää ylipäätään olla mukana vessassa ja sängyssä, Keso totesi.

Tyypillisesti tekijä on noin 20–30-vuotias mies. Hän on taitava käyttämään sosiaalista mediaa, soluttautumaan lapsen elämään ja luomaan luottamuksellisen suhteen, jota lapsi saattaa pitää jopa seurusteluna.

Lähestymiset tapahtuvat eri kanavien kautta, mutta eniten niitä on Instagramissa ja Snapchatissa.

Lapsi saattaa ymmärtää olevansa tekemisissä epäilyttävän henkilön kanssa ja estää henkilön pääsyn sometileilleen. Sekään ei aina auta.

– Henkilö voi tekaista uuden profiilin. Hän voi myös pyytää anteeksi aiempaa toimintaansa, Keso kertoo.

Välillä yhteydenotot saattavat olla hyvinkin suoraviivaisia. Jo ensimmäisten keskusteluiden aikana lapselta voidaan pyytää valokuvia intiimialueista.

Keso neuvoo vanhempia pysymään kärryillä sosiaalisesta mediasta.

– Niin se nyt vain on, että some on osa lasten elämää. Jos et osaa käyttää eri palveluita, pyydä lasta opettamaan.

Lapsen kanssa voi puhua asioista suoraan, mutta ikätaso huomioiden.

– Keskustelua kannattaa käydä hyvässä hengessä, ja lapsi on hyvä opettaa puhumaan kehostaan ihan pienestä vauvasta lähtien.

Jos epäilee lapsen joutuneen uhriksi, puhelimesta kannattaa heti ottaa näyttökuvia talteen.

– Asian kanssa ei kannata jäädä yksin. Sekin on pidettävä mielessä, ettei syy ole koskaan lapsen.