Näin syntyy areenan jää: NHL-jäämestari kuulee, kun se on hyvä – "Luistin, joka menee jään päällä eikä riko sitä, ei pidä yhtään ääntä."

NHL-halleissa uran tehnyt areenamestari lupaa hyvä jään, vaikka ulkona olisi hellettä ja halli täynnä.

Jääkiekon MM-kisoja pelataan Tampereen uudella areenalla NHL-tason jäällä. Nokia-areenan areenamestari Eric Salmela kertoi tavoitteen huippujään tekemisestä jo astuessaan työhönsä ja on ilmeisesti onnistunut siinä.

– Minä en tiedä NHL:ssä pelaamisesta tai sen jäistä mitään, mutta verrattuna vaikka Helsinki Hallin jäähän, on ero todella Tampereen areenan hyväksi todella iso, vuoden 2019 maailmanmestari ja loppukauden 2021–22 Tapparassa pelannut Veli-Matti Savinainen kehuu.

Kun Salmela puhuu NHL-jään tekemisestä, hän tietää käytännössä mistä puhuu. Salmela on valmistanut jäätä New York Rangersille, Philadelphia Flyersille, Anaheim Ducksille sekä New York Islandersin farmiseura Bridgeport Sound Tigersille.

Salmelan äiti on Viialasta ja isä Ruovedeltä. Nuorina Yhdysvaltoihin muuttaneet vanhemmat tapasivat New Yorkissa, jossa Eric on syntynyt. Hänellä on sekä Yhdysvaltain että Suomen passi.

Suomen kieli taittuu loistavasti, sillä Salmela on asunut Suomessa vuodesta 2004 ja vietti lapsuudessaankin Suomessa kesäisin kuukauden pätkiä maatilahommissa.

Salmelan jääntekoura käynnistyi toden teolla, kun hän tutustui Doug Mooreen, joka oli Jet Ice -yrityksen toimitusjohtaja ja joka tunnetaan pohjoisamerikkalaisessa kiekkoilussa suurena jääguruna.

Kuuntelen jäätä. Luistin, joka menee jään päällä eikä riko sitä, ei pidä yhtään ääntä.

– Minulle tuli Mooreen tutustumisen kautta aivan uusi ymmärrys siitä, miten jäätä tehdään kunnolla, Eric Salmela sanoo.

Tultuaan Suomeen asumaan Salmela työskenteli vuosina 2004–11 Jyväskylässä Icecat Jäänhoitokoneet Oy:llä kehittämässä uutta jäänhoitokonetta ja kiersi ympäri maailmaa auttamassa halleja sen käyttöönotossa.

Mies työskenteli Jyväskylän keikan jälkeen Espoon Metro Areenalla ja myöntää, että odotti kymmenisen vuotta, milloin Tampereen uusi areena valmistuu ja että pääsisi hakemaan sinne töihin.

Areenamestari saattaa katsoa jääkiekko-ottelussa vain sitä, miten kiekko kulkee lavasta lapaan, koska se kertoo jään kunnosta.

– Kuuntelen jäätä. Luistin, joka menee jään päällä eikä riko sitä, ei pidä yhtään ääntä, mutta jos kuulee kovaa ääntä, se kertoo hajoavasta jäästä luistimen alla, areenamestari kertoo esimerkin hullaantumisestaan laadukkaan jään tekemiseen.

Salmelan mukaan tavoite on, että jää kaukalossa pysyy huippukunnossa erän alusta sen loppuun asti.

– Joka hallissa on jää kunnossa erän ensimmäiset viisi minuuttia, mutta erot jäiden välillä syntyvät, kun on pelattu 12-15 minuuttia. Kun erää on jäljellä kaksi minuuttia eli ratkaisuhetket ovat käsillä, pitäisi jään parhaassa mahdollisessa tilanteessa olla silloinkin hyvässä kunnossa, Eric Salmela linjaa.

Eric Salmela kertoo, että hän on saanut areenan jäästä positiivista palautetta, mutta aina voi kuulemma tehdä asiat paremmin.

– Areena on ollut suomalaisen talven tapaan kuiva, mutta jää on ollut kestävä ja palautteen mukaan ollut nopea mikä oli tavoitekin, mies ynnää.

MM-kisojen aikaan Tampereella saattaa olla 20 astetta lämmintä ja areenassa kuuma meininki ainakin silloin, kun häkki on täynnä Suomen peleissä. Eric Salmela ei usko senkään vaikuttavan jään laatuun ja kestävyyteen.

– Areenassa on hyvin tehokkaat ilmastointikoneet, joten eiköhän kaikki mene hyvin.

Nokia-areenalla zambonitkin ovat teknologiaihmeitä

Eric Salmelalla on kovan tietotaidon lisäksi jääntekolaitteet Nokia-areenalla maailman huipulta. Näkyvimpiä niistä ovat jäänhoitokoneet eli zambonit mallia Zamboni 552 AC.

Niissä on käytössä fast ice -järjestelmä, joka on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Vesi tulee koneesta jäähän sumuna eikä käytössä ole minkäänlaista rättiä.

– Yli puolet NHL-joukkueista käyttää areenoissaan fast ice -järjestelmää. Fast ice (suomeksi nopea jää) tarkoittaa tavallaan kahta asiaa. Jää jäätyy sen ansiosta nopeasti ja on pelaajille nopea alusta liikkua, Salmela toteaa.

Mies kertoo haaveilleensa jo viitisentoista vuotta siitä, että hän pääsee käyttämään fast ice -systeemiä.

– Pohjoisamerikkalaiset jääntekomestarit ajoivat ajatusta tällaisesta päähäni kauan ennen kuin se keksittiin. Pidin ideaa hyvänä ja joku sen lopulta kehitti.

Zamboni 552 AC -malleissa on myös Suomen jäänhoitokoneista ensimmäisinä litiumioniakut.

– Perinteiset Zambonin akut toimivat niin, että niitä ladataan yöllä ja akku ajetaan sen jälkeen tyhjäksi. Akut laitetaan tyhjänä takaisin kiinni laturiin 6-7 tunniksi, Eric Salmela kertoo vanhasta mallista.

– Meidän Zambonimme akkupakettia voi ladata kuin kännykkää. Akut pystyvät ottamaan latausta vastaan koko ajan eli ne voivat olla kiinni laturissa, kun kone ei ole jäällä. Akkupaketti painaa vain puolet vanhasta akkupaketista, käyttöikä on tuplasti pitempi ja akkupaketti on huoltovapaa, Salmela havainnollistaa eron.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut