Tekeekö tämä mies historiaa Tampereella? – Voi nousta samaan joukkoon Sakicin, Crosbyn, Forsbergin, Lidströmin, Larionovin ja Jagrin kanssa

Valtteri Filppula voi tehdä Tampereella suomalaista jääkiekkohistoriaa.

Oli jo aikakin! Suomi oli ehtinyt voittaa jääkiekossa kolme miesten MM-kultaa ja viisi nuorten maailmanmestaruutta ennen kuin Leijonat viimein nousi valtiaaksi myös kaikkein arvostetuimmassa maajoukkueturnauksessa eli olympialaisissa.

Yhdestä kunniataulusta suomalaiset kuitenkin vielä puuttuvat kokonaan: Triple Gold Clubista eli Kolmen kullan klubista.

Triple Gold Clubiin (TGC) lasketaan pelaajat, jotka ovat voittaneet miesten maailmanmestaruuden, olympiakultaa ja NHL-mestaruuden eli Stanley Cupin. Saavutukseen on historian saatossa yltänyt vain 29 pelaajaa.

Kolmen kullan klubi ja sen kokoonpano muistuttavat siitä, kuinka nuori Suomi edelleen on menestyjämaana. Etenkin vertailu Ruotsiin on silmiinpistävää.

Ensimmäiset kolmen kullan voittajatkin olivat ruotsalaisia: Tomas Jonsson, Håkan Loob ja Mats Näslund saivat triplan täyteen 1994, kun Tre Kronor voitti olympiakultaa Lillehammerissa. Virallisesti Triple Gold Club syntyi vuonna 2007 Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n perustamana. Vancouverin olympialaisten yhteydessä vuonna 2010 pidettiin aatelointiseremonia, jossa klubin kaikki silloiset 22 jäsentä olivat paikalla.

Pekingissä voitetun olympiakullan myötä kolmen kullan klubi alkaa vihdoin olla suomalaistenkin ulottuvilla.

Leijonien kapteenina olympiajäillä toiminut Valtteri Filppula on terveenä ollessaan varmasti mukana MM-kotikisoissa. Jos Leijonat juhlii toukokuussa kultaa, Filppulasta tulee Triple Gold Clubin ensimmäinen suomalaisjäsen. Hänellä on jo plakkarissaan olympiakullan lisäksi Stanley Cup Detroitissa vuodelta 2008.

– On se ollut tuttu käsite jo ennen olympialaisia, ja sen jälkeen on ollut puhetta vähän enemmänkin. Muutamia kavereitani sinne jo kuuluu. Se ei ole hirveän iso porukka. Totta kai olisi hienoa kuulua siihen, Filppula sanoo.

Toisellakin leijonalla on tänä keväänä reitti auki Triple Gold Clubiin. Petteri Lindbohm siirtyi olympialaisten jälkeen Florida Panthersiin. Lindbohmilla on voitettuna MM-kulta vuodelta 2019, joten jos Florida menee päätyyn asti, helsinkiläispakista tulee klubin jäsen.

Maininnan ansaitsee sekin, että Jere Lehtisellä on voitettuna MM-kulta ja Stanley Cup pelaajana, ja olympiajoukkueessa hän toimi Leijonien general managerina.

Triple Gold Club

Kanada: Rob Blake, Joe Sakic, Brendan Shanahan, Scott Niedermayer, Chris Pronger, Eric Staal, Jonathan Toews, Patrice Bergeron, Sidney Crosby, Corey Perry, Jay Bouwmeester

Ruotsi: Tomas Jonsson, Mats Näslund, Håkan Loob, Peter Forsberg, Nicklas Lidström, Fredrik Modin, Niklas Kronwall, Henrik Zetterberg, Mikael Samuelsson

Venäjä/Neuvostoliitto: Valeri Kamenski, Aleksei Gusarov, Vjatsheslav Fetisov, Igor Larionov, Aleksandr Mogilny, Vladimir Malahov, Pavel Datsjuk

Tshekki: Jaromír Jágr, Jiří Šlégr

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut