Tampereen yliopistossa on erimielisyyttä siitä, kenen kuuluu täydentää Sisu-nimistä opintohallintojärjestelmää.
Tampereen yliopiston työntekijöitä edustavat luottamushenkilöt toteavat kannanotossaan, että professorit ja muut opettajat on määrätty käyttämään opetukseen varatusta ajasta kymmeniä henkilötyövuosia teknisiin kirjauksiin. Opetusta antava henkilöstö kirjaa Sisu-järjestelmään opintojaksoja, kurssitoteutuksia, ilmoittautumisia ja arviointeja koskevia tietoja.
– Aiemmin tällaisen työn ovat tehneet siihen perehtyneet tukipalveluhenkilöstön työntekijät, kannanotossa todetaan.
Luottamushenkilöiden mukaan jokaisen professorin ja muun opettajan tulee käyttää keskimäärin 65 tuntia eli yli puolitoista työviikkoa vuodessa tekniseen kirjaamistyöhön.
– Miten yliopistolla on varaa suunnata tällainen tuntimäärä opintohallintojärjestelmän tietojen syöttämiseen sen sijaan, että samassa ajassa esimerkiksi ohjattaisiin ja tarkastettaisiin kolme maisteritason opinnäytettä. Yliopistotasolla työnantajan määräys tarkoittaa esimerkiksi professorien osalta noin 12 henkilötyövuoden suuntaamista järjestelmätyöhön, ihmettelee professorien luottamushenkilö Mari Hatavara julkisuuteen annetussa tiedotteessa.
– Yliopisto kääntää arvonsa ja koko yliopiston tarkoituksen päälaelleen, kun se nostaa järjestelmätyön yliopiston tärkeimmäksi tehtäväksi, Hatavara lisää.
Tampereen yliopistolla joulukuussa päättyneiden yt-neuvotteluiden seurauksena tukipalveluiden henkilökunnasta vähennettiin yli 200 työntekijää.
– Käyttäjälähtöisyyttä tai kustannustehokkuutta ei kyllä ole nähty eikä koettu. Tukipalveluista irtisanottiin työntekijöitä, joille opintohallinnollinen kirjaamistyö tehokkaan työnjaon mukaan kuuluisi. Professorien ja opettajien työtunti maksaa jopa kolminkertaisesti sen, mitä se maksaisi tukipalveluiden assistenttityönä. Myös työteho nousisi, jos järjestelmiä käyttäisi niihin erikoistunut henkilöstön osa, pääluottamushenkilö Sinikka Torkkola toteaa.