Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen Sähkölaitos rakentaa Lielahteen "Pirkanmaan suurimman vedenkeittimen" – vähentää päästöjä noin 16 000 tonnia

Tampereen Sähkölaitos rakentaa sähkökäyttöisen lämpökattilan, eli sähkökattilan Lielahden voimalaitosalueelle ensi syksynä.

Sähkökattila toimii kuten jättimäinen vedenkeitin: se tuottaa sähköstä lämpöä teollisen mittakaavan vesisäiliöön. Vesisäiliö toimii kuumavesivaraajana, josta johdetaan lämpöä kaukolämpöverkostoon lämmittämään kaukolämpökoteja ja -yrityksiä.

Lielahden sähkökattilaa hyödynnetään erityisesti talvipakkasilla korvaamaan fossiilisia polttoaineita silloin, kun uusiutuvaa sähköä on runsaasti saatavilla. Sähkökattilan rakennuspaikaksi valikoitui Lielahti, jotta sähkökattila parantaa läntisen Tampereen kaukolämmön toimitus- ja huoltovarmuutta kovilla pakkasilla.

Sähkökattilan rakentamisen kustannus on noin kolme miljoonaa euroa ja sähkökattilan toimittaa norjalainen PARAT Halvorsen AS. Sähkökattila otetaan käyttöön alkuvuodesta 2023.

Sähkökattila lisää Sähkölaitoksen mukaan sähkö- ja lämpöjärjestelmään joustavuutta, vakautta ja toimitusvarmuutta Sähkökattila tarjoaa mahdollisuuden tasoittaa sähköntuotannon ja lämmönkulutuksen piikkejä.

Sähkökattilaa on tarkoitus ajaa etenkin edullisimpina pörssisähkön tunteina, jolloin se vakauttaa myös kaukolämmön hintaa. Koska halvimmat tunnit ovat Suomessa tyypillisesti niitä, jolloin tuulivoimaa on tarjolla runsaasti, investointi tukee uusiutuvan energian tuotantoa ja auttaa lyhentämään siirtymää uusiutuvaan sähköntuotantoon.

Tampereen Sähkölaitos tuottaa kaukolämpöä noin 250 000 asukkaalle Tampereen seudulla. Kun sähkökattila käyttää uusiutuvaa sähköä, sen tuottama kaukolämpö on myös uusiutuvaa.

– Tamperelaisen kaukolämmön päästöt ovat pienentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana jo yli 50 prosenttia ja tämän investoinnin myötä erityisesti talviajan päästöjä saadaan pienennettyä entisestään, iloitsee Tampereen Sähkölaitoksen liiketoimintajohtaja Marko Lundström tiedotteessa.

Sähkökattilainvestoinnilla mahdollistetaan alueellisesti noin 16 000 tonnin CO2-päästövähentymä.