Sari Tanus paljasti Nato-kantansa – "Halusin kuunnella ennen kuin puhun"

Tamperelainen kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Tanus kertoi kannastaan tänään maanantaina

– Eduskunnassa puolustus- ja tulevaisuusvaliokunnissa asiantuntijoiden kuulemiset olivat tärkeitä ja vahvistivat kantaani, perustelee Tanus.

Tanuksen mukaan kanta on on ollut selvillä jo useita viikkoja.

– Ennen oman Nato-kantani julkistamista halusin julkituloissani kuitenkin nostaa esiin ja painottaa ennakoinnin ja kaikilla tasoilla tapahtuvan varautumisen tärkeyttä ja ensisijaisuutta. Omat valmiudet ja kyvykkyydet ovat kaikissa tilanteissa ensisijaisen tärkeitä, Tanus toteaa.

Lisäksi Tanus kertoo halunneensa antaa tilaa keskustelulle ja kannustaa kansalaisia kertomaan omia näkökantojaan, tuomaan esille huoliaan ja pelkojaan sekä kuunnella myös kristillisdemokraattien Pirkanmaan piirin, puoluehallituksen ja -valtuuston jäsenten mielipiteet ennen kuin julkaisi oman kantansa.

– Halusin kuunnella ennen kuin puhun.

Aikoinaan Neuvostoliitossa opiskellut Tanus kertoo seuranneensa Putinin toimia 1980-luvulta.

– Asuin seitsemän vuoden ajan Neuvostoliitossa, eikä sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan tullut minulle yllätyksenä, vaikka uskomattomalta se tuntuikin. Sodan myötä Venäjän johdon retoriikka ja toimet ovat aiemmasta muuttuneet – tai tulleet peittelemättömämmin julkisuuteen. Lisäksi geopoliittiset mannerlaatat ovat laajemminkin liikkumassa. Asioita on arvioitava myös laajemmin ja pidemmälle tulevaisuuteen.

Tanus kertoo olleensa tyytyväinen Suomen liittoutumattomuuspolitiikkaan, mutta turvallisuusympäristön radikaali muutos muutti kannan.

– Tällaista karmeutta ei olisi toivonut enää 2020-luvulla tapahtuvan. Sota ja sodan kauheudet Euroopassa ovat kuitenkin tosiasioita. Linjauksia ja toimia on tehtävä sen perusteella, Tanus painottaa.

– Oma kantani alkoi muuttua joulukuussa presidentti Putinin julkisesti esitettyä vaatimuksia ja uhkailuja mahdolliseen Nato-jäsenyyteemme liittyen. Etupiiriajattelu tuli selvästi julki. Emme kuulu mihinkään etupiiriin ja Suomea koskevat päätökset, myös Naton jäsenyyshakemukseemme liittyen teemme itsenäisesti itse, Tanus kommentoi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut