Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona havahdutti: Pirkanmaan Osuuskauppa järjestää tunnetaitokoulutusta koko henkilökunnalle – "Edelleen kuulee sitä, että kuuluvatko tunteet työpaikalle..."

Pirkanmaan Osuuskauppa järjestää koko henkilökunnalleen tunnetaitovalmennuksen.

Korona-aika havahdutti Pirkanmaan Osuuskaupassa siihen, että henkilökunnan hyvinvointiin tarvitaan tukea. Ratkaisuksi tähän löydettiin Tunnetaidoista tukea hyvinvointiin -valmennus.

– Tunnetaidoilla on valtavan iso merkitys työarjessa ja kun me tulemme tietoiseksi niistä asioista ja tunnistamme tilanteita paremmin, me edesautamme hyvää vuorovaikutusta arjessa, sanoo Pirkanmaan Osuuskaupan ihmisistä ja kulttuurista vastaava johtaja Sari Pelli.

– Edelleen kuulee sitä, että kuuluvatko tunteet työpaikalle tai pitääkö niistä puhua työpaikalla. Itse näen, että todellakin pitää. Ne vaikuttavat niin suuresti vuorovaikutukseen, mutta myös ongelmanratkaisukykyyn, oppimiseen ja päätöksentekoon.

Viime vuonna valmennus järjestettiin pilottina osalle esihenkilöistä. Tänä vuonna valmennuksen käy jokainen osuuskaupan työntekijä.

Myymäläneuvojana työskentelevä Jonna Tuominen ja Nokian Prisman ruoan verkkokaupan myyntipäällikkönä työskentelevä Tommi Nieminen kävivät valmennuksen jo viime vuonna.

Nieminen kokee saaneensa valmennuksesta konkreettisia keinoja arkeen.

– Yksi konkreettinen juttu oli, että eräs työntekijä vaihtoi työpaikkaa ja työkaveri, jonka kanssa hän oli pitkään tehnyt yhteistyötä, suri tilannetta. Huomasin hänen tunteet ja menin ja sanoin, että huomaan, että olet surullinen. Jouduin sanomaan, että muista hengittää, laske viiteen, kaikkia niitä oppeja ja tilanne lähti raukeamaan, Nieminen kertoo.

Meillä on työpäivän aikana erilaisia tunteita ja se on ok!

– Parin päivän päästä tunne nousi taas pintaan, mutta mikä oli positiivista, tämä henkilö tuli itse minun luo ja sanoi, että sano, että hengitä. Näin koin ja yllätyin, että valmennuksella oli iso apu ihan arjen tilanteisiin. Samalla huomasin, että meillä on työpäivän aikana erilaisia tunteita ja se on ok!

Jonna Tuominen kertoo, että valmennus olisi ollut hyvä käydä jo aiemmin.

– Silloin, kun toimin päällikkönä, olisin kaivannut juuri tuota. Koin sellaisen todella hyvän herätyksen. On mahtavaa ymmärtää, että pystyn johtamaan omia ajatuksiani ja sitä kautta tiimiä, Tuominen sanoo.

Valmennuksen jälkeen Tuominen mietti aiempia johtamistilanteita ja turhautumisen hetkiä.

– Näin ne tilanteet ja ajattelin, että vitsi kun minulla olisi ollut tuo oppi silloin.

Sari Pelli uskoo, että valmennus auttaa havahtumaan siihen, mitä itse kukin tuo vuorovaikutustilanteisiin niin tiimin kuin vaikka asiakkaidenkin kanssa.

– Mitä tulee välillä vyörytettyä vaikka työkaverin niskaan. Siinä on välillä hyvä sanoittaa, että okei, minulla on ollut huono tai kiireinen aamu. Jokainen on vastuussa, että millainen meidän työilmapiiri on, Pelli sanoo.

– Ja se voi olla niin tiedostamatonta. Ihminen näkee itsensä niin, että minähän olen aina töissä iloinen ennen kuin lähtee tarkastelemaan, että olenko minä. Olenko minä se, joka tuo edes mikrotason verran turhautumista sinne pelkällä omalla olemuksellaan, Tuominen jatkaa.

Pelli sanoo, että työpaikalla kaikki tunteet ovat sallittuja. Se ei tarkoita että kaikesta pitäisi ajatella positiivisesti.

– Valmennuksessakin puhuttiin, että jos on turhautumista työyhteisössä, sitä ei pitäisi kavahtaa. Kun päästään turhautumisen lähteelle, voidaan ratkaista aitoja ongelmia turhautumisen taustalla ja sitä kautta parantaa tunneilmastoa.

Sekä Nieminen että Tuominen saivat valmennuksesta oppeja myös mikropalautumiseen.

– Ajattelin, että en pysty palautumaan töissä, stressaan ja nukun huonosti ja tarvitsen palautumiseen ainakin neljä viikkoa lomaa, mutta minähän olin väärässä, Tuominen kertoo.

– Uskon siihen, että ihminen voi oppia mitä vaan, kun tietoisesti opettelee. Mikropalautuminen on opettelua, että säätää aivot, että pystyn siihen, opettelen sen ja teen siitä rutiinin.