Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvää Eurooppa-päivää! Nyt vietetään Euroopan nuorten vuotta – Näin siitä ajattelevat Brysselissä työharjoitelleet lukiolaiset Elina ja Safiye

Euroopan unionissa vuosi 2022 on Euroopan nuorten vuosi (EYY).

Vuoden aikana unionissa pyritään tekemään nuoria hyödyttävää politikkaa, kuten tulevaisuusnäkymiin liittyviä toimia ympäristön ja ilmaston hyväksi. Komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyen sanoi puheessaan: “Jos aiomme muokata unionia heidän mallinsa mukaan, nuorten on voitava muokata Euroopan tulevaisuutta.”

EYY:n tavoitteisiin kuuluu kokonaisvaltaisesti saada nuorista aktiivisempia ja osallistuvimpia kansalaisia. Vuoden aikana korostetaan vihreän ja digitaalisen siirtymän nuorille tarjoamia mahdollisuuksia ja pyritään myös edistämään niitä. Haastattelimme aiheeseen liittyen Nuorten Eurooppalaisten Federalistien (JEF) varapuheenjohtajaa Juuso Järviniemeä, jonka mielestä EYY on toimiva keino kiinnittää päättäjien huomio nuoriin ja heidän tulevaisuuteensa.

Tärkein teemavuoden tavoitteista on kuroa umpeen kuilu nuorten ja päätöksentekijöiden välillä. Tänä keväänä päättyvän Tulevaisuuskonferenssin tavoitteena on ollut saada kansalaisten ääni kuuluviin. Kansalaispanelisteista 1/3 on ollut nuoria. Järviniemi nostaakin Tulevaisuuskonferenssin esille teemavuoden menestyksenä, ja toivoo tapahtuman lopputulosten näkyvän unionin toimenpiteissä.

Nuorten elämä ja vaikuttamismahdollisuudet rajoittuvat usein kouluihin tai nuorisovaltuustoihin. Nuorten tavoittamiseksi tarvitaan siis ensisijaisesti alueellisen tason toimintaa. Tampereella on oltu aktiivisia. Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimisto ja Tampereen lyseon lukio organisoivat joulukuussa 2021 osana Tulevaisuuskonferenssia Eurooppa Olemme Me –tapahtuman. Tapahtuma soi suoran vaikuttamismahdollisuuden erityisesti nuorille. Nuoret saivat päättäjiltä suoria vastauksia kysymyksiin vihreästä siirtymästä.

Kaikesta huolimatta EU koetaan yhä Järviniemen mielestä vaikeaselkoisena, vaikka se ei ole monimutkainen instituutio: “Vuorovaikutuksessa on vaje. Jotta nuoret kokisivat EU:n tärkeäksi, on EU:n mentävä nuorten luokse.” Juuri tähän teemavuosi lopulta pyrkii.

Komission pitkäaikaisen puheenjohtajan Jacques Delors’n sanoin: ”Miten voimme rakentaa Eurooppaa, jos nuoret eivät näe sitä kollektiivisena hankkeena ja osana omaa tulevaisuuttaan?”

kirjoittajat Elina Lahdenniemi Kangasalan lukiosta ja Safiye Rosengrèn Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjalta olivat huhtikuussa työharjoittelussa Brysselissä, Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimistolla